Rödvinssås

20130130_082604Jag är inte bra på rödvinssåser. Det finns inget jag misslyckats så mycket med. Men den här såsen tyckte jag blev bra. Den var relativt enkel. Det är egentligen Leif Mannerströms recept men jag har gjort den på mitt sätt.

2 st hackade schalottenlökar
3 dl rödvin
1 st lagerblad
1 tsk timjan
peppar
salt
3 dl kalvfond
(1 msk maizena redning)
1 msk balsamvinäger/rödvinsvinäger
1 msk smör

Småkoka lök, vin, lagerblad, timjan och peppar tills det reducerat (typ avdunstat en hel del) och börjat tjockna. Nu har inte jag de magic fingers som krävs för att få rödvin att bli tjockt, jag lät det helt enkelt koka ganska länge tills cirka hälften av vätskan återstod.

Tillsätt buljongen och låt reducera igen. Jag hade fond på flaska som jag spädde till 3 dl.

Smaka av och tillsätt eventuellt vinäger och salt. Sila såsen.

(Om du vill ha lite tjockare sås – tillsätt maizena och låt koka upp igen under omrörning.)

Tillsätt smöret och vispa tills det smält.

6 tankar om “Rödvinssås

  1. Åh vad glad jag blev när jag läste rubriken rödvinssås! 🙂 Jonas och jag har försökt och den senaste tiden har jag verkligen velat kunna få till en rödvinssås, men utan något vidare resultat… :-)!. Så förra helgen slutade med att vi köpte färdig på flaska! 😀 men nu kan vi ju prova det här, perfekt! 🙂

  2. Vad bra Jossan! 🙂 Det är verkligen inte så lätt med rödvinssås! 😦 Jag brukar också köpa färdig 😉 Hoppas ni lyckas nu! 🙂 Fortsätt med gubbar du! 😉 Det livar bara upp texten! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s