Kan du skilja på de och dem?

Jag tycker så mycket om det svenska språket! Svenska har alltid varit ett favoritämne i grundskolan och även på universitet läste jag en termin svenska innan jag läste till biolog. Efter min examen i biologi studerade jag dessutom informations- och biblioteksvetenskap ett år innan jag började jobba.

Att det svenska språket är ett intressant ämne även för andra ser man på diverse insändare i tidningar, inlägg på Facebook och på bloggar. Väldigt ofta stöter jag på folk som retar sig på särskrivning, som tipsar om hur man använder ”de” och ”dem” eller som allmänt rasar över svenskans förfall.

Jag tycker att det är väldigt fascinerande att följa debatten. Jag lägger ingen vikt vid vad man tycker är rätt eller fel, men jag blir lite glad över att språkfrågor engagerar så mycket.

Kanske borde jag som gillar svenska och som har pluggat en hel del svensk grammatik förfasa mig över att folk inte kan skilja på de och dem eller bli arg vid blotta tanken på en särskrivning?

Fast det blir jag inte. Jag tycker att en en sak som är så rolig med språket är att det är vi vanliga människor som styr och utvecklar det! Så länge ett språk utvecklas och anpassas är det ett stort friskhetstecken, alltså är jag inte så värst orolig över svenskans ”förfall”. Vi får hela tiden in en massa nya ord (just nu mycket från engelskan, tidigare från latin, tyska och franska) och även grammatiken utvecklas.

Vem vill egentligen att språkutvecklingen ska stå stilla? För vem säger ”Idag var jag i simhallen och sam?” som man gjorde när mormor var liten? Vi är nog också ganska överens om att det egentligen heter bröd med d på slutet istället för brö’, men eftersom vanligt folk inte visste att det enligt franskan, som vi tagit ordet från, borde vara ett stumt d på slutet så uttalade vi det som det stavas. Jättekul att ingen språkprofessor egentligen kan bestämma hur ord används, utan att det är folket som gör det, tycker jag!

Just nu börjar vi, särskilt ungdomarna, att tappa känslan för när ett ord ska sitta ihop eller inte, och likaså känslan för när man ska använda de eller dem börjar att försvinna. Jag tror inte att det handlar om att skolan inte lär ut ordentligt eller att svenskan är på väg att konkurreras ut av engelskan. Visst tycker jag att det är jätteviktigt med bra språkundervisning i skolan och att i hemmet väcka intresse för språk och läsning. Språk och ordförråd är jätteviktiga redskap i livet! Men jag tror att detta helt enkelt är en vändning som det svenska språket är på väg att ta och som kanske inte är så farlig egentligen. Visst kan det se slarvigt ut med en särskrivning men hur ofta missförstår vi en särskrivning egentligen, det är väl mest att det ibland ser lite roligt ut? Och att klamra sig fast vid de och dem ser jag egentligen ingen anledning till. Jag tycker att det vore helt okej att ersätta ”de” och ”dem” med ”dom”. Visst finns det argument som menar att det skulle göra för stort avsteg från pronomenreglerna och att vi skulle få svårare att ta till oss gamla texter, men… jag tycker att det är viktigare att vi anpassar språket efter hur vi faktiskt använder det. Vi säger ju inte de och dem och när så många har så svårt att använda dem (dom) rätt är det väl ett tecken på att de (dom) är förlegade?

Vad tycker du? Ska vi ha kvar de och dem eller ska vi istället införa dom även i striktare texter?

Kanske tycker du att detta med de och dem är busenkelt, men vågar du testa om du är så bra på att skilja på de och dem som du kanske tror? Det är faktiskt inte så lätt alla gånger!

http://quiz.svd.se/default.aspx?sTid=871

PS! Jag fick INTE alla rätt!

11 tankar om “Kan du skilja på de och dem?

 1. 6/10 fick jag. Inte illa med tanke på att Jag absolut inte intresserad av det svenska språket och couldn’t care less om hurvida grammatiken används. Dock hade jag stark 5:a i svenska på högstadiet och senare åxå MVG!😳 däremot gillar jag slang och dialekter även i skrift! 😃

  • Bra! Då hade du ju riktigt höga betyg! 👏 Jag tycker att det är mer och mer okej med slang i skrift. En gång i tiden var jag mera noga, nu tycker jag att det blir mer varierat när man kan använda talspråk också!

 2. Blev förvånad, jag hade 5/10………..trodde jag skulle ha mycket mer.
  Hur man böjer verb svagt eller starkt, beror på var i landet man bor, dialekten alltså …gav eller ”gedde”., simmade eller sam. Roligt också med ny stavning lixom. När jag gick i skolan för l ä n g e var det jätteviktigt att skilja på tal och skrivspråk…skönt att det lättats upp. 🙂

  • Jag tror att du, precis som jag, föll på när det är okej att använda både de och dem. Men det ÄR svårt och det var det jag ville visa. Många menar att alla borde kunna hålla reda på detta men jag tycker att det är för mycket begärt.

   Ja, just det även grammatik är olika i olika dialekter. Intressant!

 3. Jag fick 7/10….trodde jag skulle få mer. Gillade verkligen svenska i skolan. Både stavning och uppsatsskrivning. Och avskyr faktiskt felstavningar 😦 För det mesta ”känner” jag på mig, när jag eller någon annan stavat fel…och då är jag som en sur Skol-Fröken 😉 Det ska/borde stavas rätt. Nu tar vi in mer och fler engelska ord i vårt språk och det är nog helt naturligt! Med dator och TV-filmer och mobiler och så vidare…jag gör själv så. Men jag tycker inte om det. Tycker så mycket om det svenska språket och tycker att det ska bevaras. Men det är ju som sagt en helt naturlig utveckling…..Undrar hur svenskan låter om 50-60 år???

  • Ja, på ett sätt håller jag med om att vi ska bevara svenskan. Det är tråkigt om all variation i svenskan glöms bort och om vi slutar använda alla synonymer och nyanser som finns för att vi läser för lite och mest ser på utländska program på tv.

   7/10 var jättebra! Det är ett svårt test.

  • Jag gjorde testet vid ett tidigare tillfälle och då fick jag också 5/10. Nu ansträngde jag mig lite mera och fick 8/10, fast nu hade jag ju ändå gjort det en gång innan så det är minsann inte så lätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s