Vad brukar du drömma om?

IMG_6595Idag har jag tänkt mycket på drömmar. Min brors flickvän skrev om drömmar på sin blogg idag, i inlägget ”Mitt apiga jag”, och jag kände så väl igen mig. Ja, jag hjälper också till med händerna när jag måste springa fort i drömmen! Jag tycker att det är roligt att drömmar som känns konstiga och speciella ändå så ofta delas av andra! Våra psyken fungerar ungefär som så många andras, och det kan ju kännas skönt.

Ändå är drömmar väldigt personliga och hjälper oss att sortera dagens händelser samtidigt som de väver in gamla minnen och försöker hjälpa oss med problem i det vakna livet. Återkommande drömmar försöker att berätta något för oss. Det är väldigt fascinerande och jag önskar att jag kunde mer om att tolka drömmar.

Jag har gett mig på att lista mina åtta vanligaste drömmar och kollat lite vad de kan betyda.

Jag drömmer ofta att jag blir jagad eller flyr från något. Jag brukar vara i mitt barndomshem och sen flyr jag ut därifrån. Jag tror egentligen inte att jag är jagad, men jag är rädd för att bli upptäckt. Jag brukar gömma mig i ett litet skogsparti en bit ifrån huset. Det kan bero på att jag flyr undan problem. Ens ålder i drömmen brukar ha betydelse och jag tror att jag är ganska ung i drömmen. Denna dröm återkommer ofta och har gjort i många, många år så förmodligen borde jag fundera närmare på denna.

Väldigt ofta är jag sen till bussen eller hinner inte packa. Drömmar där tiden inte räcker till brukar betyda att vi känner tidspress och stress även i verkliga livet.

En dröm som liknar denna är att tappa kontroll över ett fordon. Jag drömmer att jag kör en bil, den går bara fortare och fortare och jag kan inte bromsa. Det betyder att man inte har kontroll över livet, att man känner maktlöshet inför något. Detta drömde jag mycket oftare tidigare i livet.

Jag drömmer att jag har läxor som jag har glömt bort, eller att jag inser att jag ligger långt efter i skolan. Detta ska vara ett tecken på prestationsångest.

Jag drömmer att jag är i ett hus och upptäcker nya rum. Det sägs att huset är en själv och de nya rummen är nya sidor i ens personlighet. När människor drömmer detta är det ofta positiva drömmar, med en lycklig känsla i drömmen. Ibland är det lyckliga drömmar även för mig, men stora ljusa rum, fyllda av fina möbler (bara nån enstaka gång har rummet varit nästan tomt). Men ibland är det en obehaglig känsla i dessa drömmar, rummen är mörka och gamla. Jag är alltid i mitt barndomshem och sakerna jag hittar är alltid från personer som tidigare bott i huset. Ofta är något av mina syskon med mig.

Att jag plötsligt upptäcker att jag har gått ut naken eller att jag satt mig på en offentlig toalett utan väggar är obehagliga drömmar som jag brukar ha. Detta är vanligast hos kvinnor och betyder att något kränker ens integritet.

Jag drömmer ofta om smutsiga utrymmen som jag måste gå på, en toalett eller en dusch. Detta ska vara ett tecken på att man behöver reagera utåt och ta itu med negativa saker.

Jag brukar drömma att jag snabbt måste ringa ett viktigt telefonsamtal. Jag kan numret men fingrarna slinter hela tiden och jag lyckas aldrig slå numret. Detta ska handla om dålig kommunikation, oftast med sig själv. Man måste lyssna på sig själv och på sina känslor.

Fast såklart finns det ingen mall som gäller för alla. Även om två personer drömmer liknande drömmar kan den betyda olika saker för dem.

Känner du igen dig i någon av dessa drömmar? Eller vad brukar du drömma om?

6 tankar om “Vad brukar du drömma om?

 1. Jag drömde ofta om skolan, även i vuxen ålder………..visste inte i vilken skolsal vi skulle vara, visste inte vilken läxa vi hade, kom alltid för sent till lektionen. 😦
  Så fanns det ett hemligt rum i ditt barndomshem. Uppe på vinden fanns en dörr som ledde till ett stort och vackert rum…………..det kändes så verkligt. 🙂
  Drömmar jag inte drömmer längre, men som varit ständigt återkommande förr: Att vara jagad och fly, men jag kunde ju tack-o-lov flyga alldeles av mej själv 🙂 🙂 och vara på på toa på Viberga i Finspång (av alla ställen) när väggarna försvinner. 😦

  Spännande ämne……drömmarna 🙂

  • Det är väldigt spännande med drömmar! Vilken tur för dig att ditt hemliga rum är stort och vackert! En positiv dröm! Mina drömmar om nya rum (på vinden i barndomshemmet) är också så väldigt verkliga, så när jag var liten trodde jag att de fanns på riktigt.
   Jag har läst att flygförmåga är vanligast hos barn och tonåringar. Att få känna att man kan lyfta sig över problemen, bli onåbar. Kanske får man andra redskap att ta hand om problem när man blir vuxen, så att man inte behöver flyga ifrån dem längre? Men det måste ha varit en härlig känsla. 😄
   (Toa i Finspång… Haha!)

 2. Jag har liknande drömmar som du! Kommer oftast ihåg dom också, eftersom jag tydligen drömmer mycket framåt morgonen och nästan alltid vaknar till en stund då. Många drömmar om smutsiga, otrevliga toaletter utan dörrar eller väggar! Flyr också ibland i drömmen för något och kan inte låsa dörren om mig….låset går bara runt. Fast den drömmen tycks ha försvunnit. Köra bil i drömmen….jaaaa. Finns ingen broms 😉 Inatt tvättade jag en STOR ryamatta, som en unge kissat på (?) Tänk att tvätta en ryamatta, som blir fasligt tung. Någon annan hängde upp den sen….som tur var. Kanske är bra att drömma, men när drömmarna stannar kvar i huvudet för länge….då är det jobbigt. Kunde jag inte få drömma om en vinnande Lotto-rad istället???? 🙂

  • Ja, jag minns också mina drömmar bra. Ofta är de långa och komplicerade, i hemmiljö och med flera andra människor med. Vissa drömmer alltid bara om sig själva, en del har väldigt händelselösa drömmar. Pappsen minns aldrig vad han drömmer.

   Min smutsiga toalett är alltid den på övervåningen i barndomshemmet. Den är översvämmad och det flyter runt avföring. Väldigt olustigt. De offentliga toaletterna varierar.

   Vad hemskt att inte kunna låsa dörren, men då har du nog lämnat nåt jobbigt bakom dig, om drömmen har försvunnit nu. Skönt!

   En stor tung ryamatta, vilket jobb! 😉 I nattas drömde jag att jag var tvungen att köra lastbil med släp. 😂 Från mitt barndomshem ut till garaget. Min ena bror uppmuntrade mig innan och sa att det var ett enkelt ekipage, men när jag kom fram stod min andra bror där och ropade att jag var en fegis. Fast känslan i drömmen var ändå bra, jag var nöjd med mig själv. 😊

   Ja, vissa drömmar stannar kvar länge… Det känns lite onödigt, men kanske är de viktiga för oss? Vårat undermedvetna som berättar något.

 3. Det är så spännande med drömmar!
  Vad häftigt det är..
  Och inte minst de där deja vu upplevelserna!
  Som nästan kan kännas lite otäcka..
  Man tror sig gjort/upplevt mycket som man kanske bara har drömt om en gång i tiden 😀
  Iallafall jag, haha 😀

  • Ja, det är så spännande! Som en helt egen värld där man tillbringar en massa tid!
   Jo, så känner jag med, att ibland vet man inte vad som är sant och inte… Och ibland kan känslan från drömmen verkligen stanna kvar hos en, både bra och dåliga. Och det här att man återkommer till vissa platser flera gånger i drömmar, som inte finns på riktigt. Det är lite creepy. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s