Ros-biten!

Idag är det rosens dag! Jag har tidigare i mitt liv hävdat att jag inte är så förtjust i rosor. De är så anspråksfulla och liksom lite stolta av sig. Jag är ju mer en rödklöver-tjej.

Fast nu börjar även jag känna att jag fascineras av dem. Deras doft, skönhet, historia… Och de behöver ju inte vara så knepiga, om man väljer en härdig och frisk ros som står på en bra plats i trädgården. Jag, som så  många andra, verkar ha blivit rosbiten! Riktiga rosälskare kan ju ha flera hundra olika rosor i sina trädgårdar. Jag har sju. Fyra sorter fanns från början och jag har planterat tre nya. Men det finns många fler på min måste-ha-lista!

Vid torpet växer klätterrosorna Flammentanz och New Dawn.

20140711-205529-75329489.jpgDSC_078120140711-205850-75530801.jpgVid den omgrävda dammen växer rabattrosen Nina Weibull.20140730-130111-46871261.jpg

Det finns också en marktäckande ros som jag tror är en Heidetraum. Den växte i en rabatt som vi har grävt igen, jag har försökt att flytta den och den verkar överleva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto från Google

I höstas köpte jag den vita engelska rosen Winchester Cathedral som precis börjat att slå ut.

DSC_1085DSC_1087Vid staketet satte jag i våras den ljusrosa doftande Stanwell perpertual som äntligen börjat att blomma.

DSC_1091

I höstas köpte jag också en röd klätterros av okänd sort. Den slår snart ut och jag är så spänd på hur den kommer att se ut!

DSC_1083

Sen har jag som sagt många rosor som jag verkligen gärna vill ha till min trädgård. Vissa har jag drömt om i många år, andra är nya favoriter. Gemensamt för alla är att de doftar. Jag vill ha en doftande trädgård! Samtliga av följande bilder kommer från Google.

Den aprikosa busk-/klätterrosen Ghislane de felingonde är en gammal favorit.

ghislane.phpDe röda sötnosen Single Cherry kan jag nog inte motstå.

singlecherry

Rabattrosen Astrid Lindgren är väl ett måste i en svensk trädgård?

Astrid_Lindgren_10_3

Eller den härdiga, vackra rabattrosen Peace?

Peace.jpg

Den vitrosa Louise Bugnet är en omtyckt ros som även jag längtar efter.

loiusebugnet

Den rosa buskrosen Mme Boll skulle göra sig fint bredvid min Stanwell vid staketet.

rose-mme-boll_rosa-mme-boll2

En sött doftande honungsros är också stort vill ha!

honungsros

Idag har jag alunrot mellan mina lavendelplantor. Jag skulle mycket hellre ha den marktäckande rosen the Fairy!

The-Fairy

Det finns många fler rosor som jag drömmer om, men detta är några av topp-favoriterna!

Imorgon får jag ännu en ros som jag längtat efter. En ros från min moster som växte i min mormors trädgård och som även finns i mitt barndomshem och hos min mamma.

Har du någon favorit-ros eller måste-ha-ros?

7 tankar om “Ros-biten!

  • En väldigt fin ros! 😊 Jag har tidigare nästan bara varit inne på klätterrosor och buskrosor, det är först helt nyligen jag börjat ”upptäcka” rabattrosor, så kanske kommer den på min måste-ha-lista när jag kommit lite längre i min ros-passion. 😄

 1. Fina rosor ni har runt stugan ❤ Peace-rosen hade jag en gång…det kom ut vilda skott sen på den. Väldigt tråkigt! För den var så vacker. Tror det hände tredje året. Ska du köpa Astrid Lindgren-rosen, för den var väldigt söt ? 🙂 Förresten är alla rosor underbara ❤ Fast jag är nog mer för "vanliga" trädgårdsblommor 😉

  • Ja, klätterrosorna vid torpet är så fina! Jag vill ha rosor i rabatten på framsidan av uterummet och det lutar åt både Peace och Astrid Lindgren där. Astrid Lindgren står till och med på inköpslistan i mobilen så den kan vara nästa ros jag köper! Den är så fin! Hoppas att den finns på rea till hösten! 😄

  • Vad roligt att du haft en Peace! Den ska vara härdig, men vi har ju inte den bästa ros-zonen där vi bor. Det är verkligen synd!

 2. ”Snus är snus och strunt är strunt om än i gyllne dosor, men rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor”. Den strofen läste ofta min mamma, alltså din mormor. Tänker på den när jag ser Dina vackra bilder på rosorna.
  Nu har jag slagit upp i wikipedia och det är Fröding. 🙂

  • Underbart vackra rader och så sanna! Väl värda att citera ofta!

   Jag gillar Fröding men kan inte så mycket av honom. Bara hans kända kärleksvisa.

   ”Jag köpte min kärlek för pengar,
   för mig var ej annan att få,
   sjung vackert, I skorrande strängar,
   sjung vackert om kärlek ändå.

   Den dröm som aldrig besannats,
   som dröm var den vacker att få
   för den, som ur Eden förbannats,
   är Eden ett Eden ändå.”

   Man borde nog läsa mer Fröding.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s