Den nya flugan

Jag har nästan insektsfobi. 

Eller jag är inte rädd för getingar, spindlar och sånt men jag avskyr när det till exempel landar flugor på maten. Så här års brukar jag alltid lägga en bit hushållspapper över dricksglaset så att jag vet att det inte smugit runt nån fluga och snablat där tills jag ska dricka igen. För sätter det sig en fluga på kanten på glaset måste jag hälla ut vattnet, ställa glaset i diskmaskinen och hämta ett nytt. Och sätter det sig en fluga på smörgåsen måste jag nypa av den biten och kasta bort.

Jag har varit så stolt över min fina broccoli på landet men nu har det kommit larver på dem. De sitter så gröna och fylliga men väl dolda att jag missade dem först. Jag hade sköljt broccolin jättenoga innan jag kokade dem tillsammans med morötter och bönor från landet. Det var så himla gott och jag åt och smaskade glatt innan jag hittade en liten mystisk sträng på tallriken. Jag inspekterade den noga och kom fram till att det var en urkokt larv. Jag tittade i kastrullen och såg en till. 

Fy så äcklad jag blev och jag klarade inte av att äta upp! Det tog ett tag innan jag upptäckte att det var broccolin de satt på. Nu har jag gått igenom alla plantor med pincett men de är så svåra att se så broccolin har tappat lite av sin tjusning.

Larvigt egentligen.

Men jag försöker bota min skräck genom att tänka att större delen av världens befolkning äter insekter, så nog klarar jag att äta lite larvkokt broccoli ibland.

Dessutom är det billigt och miljövänligt med insekter, och så är de ju ofta rätt fettsnåla. Om jag kunde komma över spärren och börja äta flugor och myror skulle vi i princip kunna bli självförsörjande. Vi har ju så gott om dem här på landet! Smälla flugor och sen rakt ner i kastrullen bara, tänk så praktiskt! Närproducerat och allt och så slipper man fundera på hur de har slaktats och fötts upp. Jag har ju slaktat dem själv och fött upp dem i soptunnan, eller om de kommer från kobajsarna i hagen kanske. Ligger det nåt djur och ruttnar vid vägkanten kanske lyckan är gjord och man får tag i spyflugor också, en lite mer rejäl munsbit.

Nä, usch. Jag är absolut positiv till att folk börjar äta insekter även här, vilket ju faktiskt börjar bli trendigt, men jag undrar om jag någonsin kommer att fixa det.

  
http://cafe.se/ata-insekter-ar-hetaste-mattrenden-sa-fort-man-kommer-over-sparren-ar-det-inga-problem/

Skulle DU kunna äta insekter eller har du ätit nåt annat konstigt?

8 tankar om “Den nya flugan

 1. Håller med dig till 100% …….kan inte äta något med larver. flugor etc. i maten. Fast jag är ju också rädd för harkrankar, nattfjärilar, spindlar osv……listan blir lång. Det är svårt med egna odlade grönsaker. De är ju så fina, men blir så förstörda av larver och annat! Om man inte ser dom, när man glatt äter sin mat….är ju en annan sak 😁 Men jag kan nog aldrig lära mig äta sånt som rör på sig 😉

  • Nä, om man råkar äta upp en utan att veta om det så märker man ju inget… Man blir ju inte sjuk eller så ändå är det så äckligt! Det är trevligt med ekologiskt men det har sina nackdelar också… 😉

 2. Ja, för bara några veckor sen blev jag påmind om att flugor kräks så fort de sätter sig på nåt. Jag önskar så att jag inte hört det för det tar emot att tugga i sig flugkräks även om man inte ser det. Försöker bara vifta bort och tänka på annat, men det gnager i bakhuvudet och känns inte lika gott längre… 😕

  • Nä, inte underligt att man inte gillar de rackarna, de är ju såna äckliga varelser! Envisa också. Jag tänker på en dikt jag tror du hade i nån bok när vi var små.

   Varför är det inte lika lätt
   att älska en fluga som en fjäril?
   De är ju ganska lika.
   Båda har vingar, ben och ögon
   och båda kan flyga
   nästan till himlen.

   Fast fjärilar är ju inte så jobbiga. Mer än deras larver då, som äter upp min broccoli. 😁

 3. Efter att de visat ett reportage på lilla aktuellt om att det faktiskt inte är så ovanligt att man äter insekter i andra länder och att det tros bli vanligare även i Sverige med tiden, beställde jag och min elevassistent rostade larver och syrsor till eleverna så att de fick smaka! De åt gladdligen larver ur påsarna och sa att det smakade bacon, fröken åt däremot INTE.! 😂

  • Det var bra tänkt! Bra att våra barn lär sig att äta insekter så att de sparar på våran miljö! 😄👍

   Jag skulle aldrig äta en larv! Om jag var absolut tvungen att smaka en insekt skulle jag nog välja en syrsa, men tror knappt att jag skulle klara av att smaka det heller. 😂

 4. Usch… På marknaden i Thailand fanns alla möjliga ”läckerheter”, uppdukade som ett buffébord… men aldrig i hela livet att jag skulle tordas smaka. Myror,larver,skalbaggar är inte riktigt min grej….😬 Det gav mig bara kväljningar av synen….👎

  • Haha, åh vilken syn det måste varit! Nä, det är så äckligt! Nyss när jag skulle göra matlådor så gick det en fluga på riset 😁 så den delen av riset åkte i Pappsens låda… 😜

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s