Amningsreumatism och pillertrillning

Jag har varit stel och haft ont i lederna sen en tid tillbaka. På morgnarna har jag nästan haft svårt att gå nerför trappan till undervåningen för att jag har varit så stel, och nu gör lederna allt mer ont. Jag har funderat lite på om reumatismen är i antågande, vi har det ju ändå i släkten.

Samtidigt ligger jag ju inklämd i konstiga ställningar mellan Lillan och Barnet på nätterna, ammar i obekväma ställningar, lyfter, kånkar och bär på barnen och har försummat bra kost och motion en del, så det vore ju nästan konstigt om jag inte skulle ha ont.

Men nu har jag läst att man kan få ”amningsreumatism.” Tydligen är det relativt vanligt att få ledbesvär när man ammar, det beror på amningshormonerna, bland annat östrogen-nivån.

Ja, jag säger då det! Det är mycket som händer med kroppen under graviditet och amning! Det är absolut värt att vara lite extra rädd om kroppen när man är gravid och när man ammar, inte bara för bebisens skull, utan även för den egna kroppen som ska orka länge till. Man vill ju orka leka med och kånka på eventuella barnbarn också om man får uppleva det!

Nu sista veckan har jag försökt att äta mera nyttigt och att köra lite zumbapass framför youtube. Den här stela kroppen knakar och knäcker i takt till musiken under hela passet (jag kör i en hel kvart) men det känns skönt.

Jag är normalt ingen pillertrillare utan försöker att äta varierat istället. Nu när jag inte alltid äter så bra och näringen ska räcka till Lillan också så har jag ändå börjat att äta omega-3-kapslar. Jag tror att det är ganska vettigt om man nu ska pilla i sig nåt, vi äter ju så mycket mer omega-6 än omega-3 idag.  (http://www.kostdoktorn.se/omega-3) Jag funderade på att äta extra kalcium också nu när jag producerar mjölk, men det blev aldrig av. Jag dricker ju ingen mjölk, men jag får väl äta några extra ost-skivor istället. Sen brukar jag ta av barnens D-droppar också. I en del länder rekommenderar man D-droppar till alla gravida, ammande och barn upp till 18 år, så när jag ändå har det hemma tar jag fem droppar till mig själv också. Det kanske inte gör från eller till men det skadar nog inte i alla fall.

Jag är ingen hejare på spegel-selfies men tog denna när jag provade en ny top jag skickat efter. Jag skulle visa den för Pappsen så att jag slapp byta om igen ifall han ville se den, tänkte jag. Jag visade den nog aldrig, så den får funka som bild på en gisten och stel gammal kropp istället. Hepp!

9 tankar om “Amningsreumatism och pillertrillning

 1. Hade ingen aning om amningsreumatism! Men nu har jag läst på om det. Ang. kalcium, så behövs också magnesium för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium. Så nu har jag beställt magnesium 🙂 (pulver som löses i vatten). Jag får ofta muskelkramp i ryggen och annat som tyder på magnesium-brist….så det skadar ju inte att testa. Varför dricker du inte mjölk? Ett par glas i veckan iaf?? Hoppas det ordnar sig. Kanske minska på amning o börja med lite välling eller har du redan gjort det? Tack för tips om kalcium, som gjorde att jag hittade forskning om magnesium 😉 Snygg top förresten….jättesnygg ❤ Kram till dig, söta Lina ❤

  • Okej, visste inte att magnesium och kalcium hängde ihop! Hoppas att du slipper krampen nu! 😊
   Näe, jag tycker inte om mjölk 🙈 Äter ju det mesta annars men gillar inte att dricka ren mjölk. Har däremot rätt mycket créme fraiche och grädde i min matlagning och äter yoghurt och rätt mycket ost, så hoppas att det räcker. Tänkte att det var det som kändes i lederna annars, att skelettet urholkades på kalcium… 😨
   Jo, jag har börjat ge först mjölkersättning och nu välling i nappflaska men än så länge får hon knappt i sig nåt. Ska prova lite till annars får vi försöka med en annan flaska. Hon gillar ju inte napp heller så kanske är hon svår att få att ta flaska också.
   Tack! Ja, den är fin. 😄

  • Jag äter mycket frön och nötter. Det är mitt nyttiga kvällssnacks, vanliga osaltade mandlar eller solrosfrön. Jag brukar också äta yoghurt med solrosfrön, linfrön, chiafrön och nötter. De innehåller mycket kalcium läste jag nu, så det var bra! Mycket järn också och (förutom solrosfrö) omega-3. Skönt, då ska jag fortsätta med det! 😄

 2. Hm … stela morgnar har jag haft i evigheter. När du nämner det kanske det var när jag ammade som det började? Minns inte säkert.
  Ja, tänk vad mycket som händer i våra kvinnokroppar … genom hela livet och alla olika stadier … med tanke på det kanske vi ska vara lite stolta över att vi ändå – för det mesta – reder ut det … 😉

  En jättefin bild på dig, förresten.

  Kramis

  • Ja, jag hoppas ju att mitt släpper när jag slutat amma. Saknar tiden när man kunde hoppa ur sängen så fort man vaknade och energiskt börja dagen. Men den tiden kanske är förbi. 😄
   Vi ska absolut vara stolta! Det har du rätt i, vi fixar det mesta. 😊
   Tack! Kram

 3. Tråkigt med en stel kropp men du har ett ungt utseende iaf! Tänkte på det när jag var hos dej sist, men bubblade för mycket om annat så jag glömde säga det! Du får vara glad åt ditt rynkfria ansikte och hoppas att stelheten ger med sig!! 💕

  • Tack! ❤ Ja, då får jag glädjas åt det! Fick visa leg sist jag köpte trisslott så det lever jag också på än! 😉
   Jag tror nog att stelheten släpper, åtminstone tror jag inte att det är riktig reumatism, då skulle den nog ha blivit värre vid det här laget. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s