Tulpaner!

När vi flyttade in i huset fanns här många tulpaner av olika slag. De var randiga och de var gröna, några fina och några konstiga. Första hösten struntade jag därför i att sätta tulpaner och satsade istället på narcisser och krokus. Döm då om min förvåning när det inte alls kom lika många tulpaner våren därpå! Jag visste inte att de lite” finare” tulpanerna som man köper i påsar ofta räknas som ettåriga. De kan komma igen men då i färre antal och ofta mindre i storleken.

Så följande höstar gjorde jag som jag brukar och köpte vanliga tulpaner i rött och gult i plocklådorna på Maxi. De är ju billigare och brukar vara fleråriga, de kan även sprida sig en del med tiden vilket ju är tacksamt.


Men i höstas när mitt trädgårdsintresse eskalerat ett par pinnhål fick jag plötsligt lust att prova mer färg och form och för första gången i mitt liv planterade jag fin-tulpaner!

Resultatet av de här turerna är ganska brokiga rabatter…

IMG_8211

Här ovan ser man två olika randiga tulpaner som hängt kvar sen vi köpte huset, mina röda och gula tulpaner och den lila tulpanen Negrita som jag planterade i höstas.

Det finns många trädgårds-tokar som inte klarar av att se en enda blomma i ”fel” färg i sina färgmatchade rabatter och som gräver bort eller plockar in buketter i så fall. Jag kan väl tycka att kombinationen här inte var så värst lyckad, men jag tycker för mycket om allt som växer för att kunna plocka bort något. Det får vara som det är.

IMG_8180IMG_8193

Hur som helst så gillade jag verkligen Negrita och skulle gärna plantera fler såna tillsammans med min andra nyplanterade tulpan, den gräddvita Exotic emperor, som jag också föll pladask för.

IMG_8181IMG_8194

Negrita, Exotic emperor och förgätmigej skulle nog bli en snygg vårrabatt! Jag får väl hoppas att de röda och gula och randiga går ut sig vad det lider, även om de är väldigt fina var för sig.

Min tredje fin-tulpan som hunnit slå ut är den kortväxta Flaming flag. Den tycker jag också är söt.


IMG_8209

Här är foton på fler tulpaner som blommar i trädgården nu men som jag inte vet namnet på.

Röd tulpan med många kronblad som jag planterat vid staketet.


Den här ljusa tulpanen har vi många av och jag tycker att den är fantastiskt fin! Fanns när vi flyttade in.

IMG_8225

Den här tulpanen börjar i grönt för att sedan övergå i gult och sedan även få röda strimmor. Fanns också här från början.

Om man tycker om blommor och trädgård tycker jag att man ska kika in på den här bloggen: http://www.honsomtalarmedblommor.com

Hon har en riktig drömträdgård och delar med sig av fina foton, tips och kuriosa om växter.

10 tankar om “Tulpaner!

 1. Jag tycker om tulpaner! 😉 Mest av alla så älskar jag de lila Negrita. Satte såna lökar en gång (i Platenhuset) och jag fick väl upp en 3-4 st. Året efter ingenting 😦 De är ljuvliga iaf…LILA tulpaner!!! Alla de andra är också fina. De små vita t.ex. ….de är så söta ❤ Härligt att du blandar alla färger, tycker jag. 🙂

  • Ja, Negrita var verkligen snygga! Så fin färg! Idag när jag gick genom stadsparken i Motala upptäckte jag att de hade just Negrita och Flaming flag (eller några identiska i alla fall) blandat i en stor rabatt. Det var också fint tillsammans.

   Ja, det blir glada rabatter med mycket färger! 🙂

 2. Tänk att det finns så många olika tulpaner och tänk att du vet namnet på så många! 🙂 🙂
  När rabatterna är alltför färgmatchade blir det mer som en park och inte som en trädgård………..min personliga åsikt. 🙂
  Tycker er trädgård är så fantastisk, ni lägger ner många timmar på den 🙂

  • Ja, det finns verkligen många tulpaner! Det är roligt när man lär sig olika namn och utseenden för då blir man mycket mer uppmärksam på olika odlingar. Det är som när jag under min utbildning lärde mig namnen på alla mossor och lavar och helt plötsligt var det björnmossa, stjärnmossa, husmossa och väggmossa längs stigarna i skogen och inte bara ”en massa mossa”.

   Tack! Ja, just nu är både Pappsen och jag trädgårdsnördar. Håller vi på så här i en tio år till så har vi nog en bra trädgård till slut. Men nöjda och färdiga kommer vi nog aldrig att bli… 😉

 3. Okej, jag kommer köpa lökar i lösvikt på Ica maxi i fortsättningen alltså! Har köpt i påse, men tycker inte det blir så många av dem och korta skaft har de med. Tack för tips!

  • Ja, skulle jag bara få ha en sorts tulpan i trädgården så skulle jag ha den vanliga röda! Den är fantastisk!

   Har alla korta skaft? Det brukar vara väldigt olika höjd på dem men kanske är de lite mer krävande så de inte växer till sig riktigt.

   Vi som sätter tulpanlökar på hösten är en väldigt liten industri jämfört med alla tulpaner som går till snittblommor under våren. Därför är de nya sorterna framtagna med fokus på att vara fina och hållbara i vas. Att de ska blomma år efter år och sprida sig i trädgårdarna är inget som de stora lök-företagen i Holland bryr sig om. Tyvärr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s