Vetekrosslimpa

Jag skulle baka bröd häromdan men när jag förberett det mesta och skulle ta fram jästen var den slut. Rätt otippat eftersom jäst är en sån sak som jag köper varje gång jag handlar, så det brukar alltid finnas några mer eller mindre gamla paket på jästhyllan. Men istället blandade jag till en deg med bikarbonat och yoghurt. Det blev ett mycket gott bröd! Och så smidigt när det inte behöver jäsa!

3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
1 dl vetekli
1 ½ dl vetekross
1 tsk salt
3 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
7 dl yoghurt eller filmjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke. Häll i en smord brödform. Glöm inte att strö över vetekross/havregryn eller nåt så ser det mycket proffsigare ut! Grädda nederst i ugnen i 60 minuter.

”Det här brödet kan jag äta resten av året!” sa Pappsen. Ett högt betyg när det var så många som trehundrafemtiofem (355) dagar kvar på året.

8 tankar om “Vetekrosslimpa

  1. Ser jättegott ut! Och ett bra betyg! =) Jag har gjort nåt liknande idag, utan jäst, med bikarbonat och filmjölk. Du kan få receptet på det med, kan ni variera lite under året som kommer. =)

  2. Självklart kunde man ju inte låta bli att nyfiket kolla upp sin pojkväns kära syster =) Vad roligt! Och vad härligt att kunna ta del av alla dina fantatsiska recept Lina! 🙂 hoppas att ni har en skön söndagskväll ❤

  3. Undrar om min karl skulle äta det här. Livrädd tror jag att han är, för alla små bitar i brödet, som vetekli o.s.v. Synd, men jag kan ju baka det till mig själv. Det ser gott ut och det låter gott också…inte att förglömma nyttigt för min lilla mage 🙂

  4. P är mer rädd för ”större” bitar som solrosfrön. Och nötter går helt bort. Synd, tycker jag! Det blir egentligen bara en limpa. Jag har en 1-liters-form, fast det går att fylla på ett par deciliter till. Det blev en lagom stor limpa. Tyvärr, för det gick åt ganska fort.

  5. Ping: Daimkladdkaka | LillaLina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s