Hembakt tunnbröd

tunnbröd

Att baka tunnbröd är egentligen inte svårt, men det kräver lite mer omsorg än att bara svänga ihop en limpa. Jag har egentligen inte tålamod till att stå och kavla tunna tunna kakor som bara blir olika stora, olika tjocka, kletar sönder och blir allt annat än runda.

Men när du serverar dina nybakade, hemmagjorda tunnbröd blir alla så imponerade att du genast glömmer att det var jobbigt att kavla och steka. Och ingen bryr sig om ifall de är runda eller inte!

Och har du två stekpannor att steka i kommer det att gå galant.

Mjuka tunnbröd 12-14 st

50 gram margarin

5 dl mjölk

12 g jäst

0,5 tsk salt

0,5 dl socker

2 msk sirap

0,5 tsk hjorthornssalt *

1,5 dl grahamsmjöl

2 dl rågsikt

8 dl vetemjöl

Smält margarinet och häll på mjölken. Värm till den blir ljummen (37 grader).

Smula jästen i en bunke, blanda med degspadet. Tillsätt salt, socker, sirap och hjorthornssalt. Arbete in mjölet och låt jäsa i 30 minuter.

Dela degen i 12-14 delar och kavla ut dem till tunna kakor. Först med vanlig kavel och sen med kruskavel. Gör dem väldigt tunna, de jäser i stekpannan.

Grädda undan för undan genom att steka ett par minuter på varje sida.

* Ett jäsningsmedel som från början framställdes från horn och klövar av bland annat hjort. Därav namnet! Nu görs det på kemisk väg.

4 tankar om “Hembakt tunnbröd

    • Ja, det gjorde han! Bäbisens farfar var också med och förmiddagsfikade och han var också mäkta imponerad. Gott med nybakat så smöret smälter. Och en kopp kaffe!
      (De är krispiga på sina ställen men egentligen ska de vara mjuka 😉 )

  1. Åh det måste jag prova. Måste ju gå att göra på pizzasten (denna underbara kökspryl jag inte kan leva utan…) i ugnen också. De ser väldigt goda ut!

    • Sån där pizzasten låter toppen! Tror det blir fantastiskt gott att göra tunnbröd på en sån! Ska nog spara ihop till en själv. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s