Djupa tankar efter lunch

Idag bjöd vi Bäbisens Farfar och Bäbisens Morfar på lunch. De brukar prata minnen från svunna tider. Idag berättade de om krutgubbar från förr som blev överkörda av både häst och vagn utan att säga flaskhals. De torkade helt enkelt bort det värsta blodet, lånade nål och tråd, sydde ihop sina sår och fortsatte att jobba.

Typ.

Tänk att männen var gjorda av ett sånt segt virke förr! Annat är det idag! Fast det måste ju vara samma slags män, bara födda i en annan tid…

Det får mig att undra – om dessa män varit unga nu, hade de suttit inne och spelat candy crush hela dagarna då? Eller halvlegat i soffan och kollat på Simpsons?

Det är svårt att föreställa sig.

De som var ute och slogs och söp på marknader, är det dagens gängmedlemmar då eller blev det fotbollshuliganer av dem? Och kuskarna med sina hästar och vagnar – är det 240-raggarna som drar varv på varv runt stan?

Eller hur ska man tänka?

Och hur hade man själv varit om man levt på Emil i Lönnebergas tid?

Jag har alltid haft en romantiserad bild av att jag skulle ha varit en hejdundrandes piga som slet med höskörden från morgon till kväll utan att klaga.

Men jag vet inte egentligen. Det är ju så himla olustigt när det blir varmt och klibbigt och kliar.

piga

Lilla pigan Lina.

Nä, usch!

Jag kanske hade varit en kommandora som bara gick och letade korv hela dagarna.

Korv är ju gott ibland.

8 tankar om “Djupa tankar efter lunch

 1. Jag skulle nog ha varit Emil mamma…suckat och stönat över sin busiga pojke. Men innerst inne, inte tyckt att det varit så farligt med hans hyss 😉 Och så skulle jag ha plockat in äggen, sett till att allt sköttes i hem och hus och gjort körsbärsvin, som grisen blivit full av…heheee,,, Var det bättre förr ???? 😉

  • Du skulle passa bra som Emils mamma! Hon är snäll och rar… Och du skulle säkert göra jättegott körsbärsvin! Namnam!
   Var det bättre förr? Troligen inte! Men ibland verkar det ändå som att mycket var lättare då, slippa att ständigt vara uppkopplad och istället ta vardagen som den kom. Leva mer i nuet och inte vara stressad över saker som man inte så lätt kan förändra. Men… när jag ska göra Bäbisens välling och han har noll tålamod och sitter i barnstolen och härjar så är jag väldigt glad att jag bara kan slänga in den i mikron och inte börja med att försöka göra upp eld i spisen! Barnen måste haft mycket bättre tålamod förr i tiden.

 2. Haaha… Ja, det kan man undra hur det skulle varit!….
  Jag ser mig nog helst som Pigan i Madicken, Alva tror jag det var!
  Hon är snäll, men med ett jävla temprament! 🙂
  Jo… Hon får det bli….. *fniss*

 3. Ja vad gjorde man förr när mörkret trängde sig på om kvällarna och varken TV eller dator fanns? Satt och glodde på varann?? Lustigt att världen förändrat sig så mycket på en inte alltför lång tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s