Så du klär din son i rosa kjol?

Det är verkligen inte lätt detta med barnuppfostran! En av alla saker som jag funderar på är hur man uppfostrat flickor respektive pojkar.

Jag har alltid tänkt att om jag får söner så ska de minsann ha rosa kläder och om jag får flickor så ska de få ha blått! För visst behandlar vi omedvetet barn olika beroende på om vi tror att det är en flicka eller en pojke och beroende på hur de är klädda.

Och det måste ju vara vi vuxna som börjar förändringen, barnen tar ju efter oss! Om alla föräldrar klär sina söner i rosa så kommer ju inte barnen att tycka att det är något konstigt med det.

Men nu är det ju inte så. Rosa är fortfarande mest för flickor och pojkkläder är oftast gröna eller blå.

Och det vill man ju förstsås ändra på! Vill Bäbisen ha klänning och tiara när han blir större så vill jag låta honom ha det och inte lära honom att det inte är lämpligt.

S0000006472350_F_W40_20101116103344

Kanske skulle Bäbisen bli fin i denna?
http://www.lindex.com

Jag vill inte att vi per automatik ska pjoska med flickorna i rosa om att de är så söta och snälla och tro att de är ledsna när de gråter medan vi hojtar till pojkarna i blått att de är coola och tuffa och tror att pojkbebisar gråter för att de är arga.

Men ska jag verkligen låta min son gå i bräschen för mina värderingar? Ska jag utsätta min älskade Bäbis för risken att bli retad?

Det är en svår fråga.

Och jag har inget bra svar.

Vad tycker ni?

18 tankar om “Så du klär din son i rosa kjol?

 1. Något säger mig att det löser sig av sig självt tids nog. Barnen blir stora och bestämmer själva vad de ska ha på sig och vad de tycker om. Vår lilla tjej är inne i en traktor och lastbilsperiod just nu. Vet inte hur många lastbilar hon har släpat hem från leksaksaffären nu, men hon älskar dom 🙂

  • Härligt! Ja, det blir säkert bra i slutändan! Oftast blir det ju det! Men jag tycker att det är spännande att tänka vad de verkligen bestämmer själva eller hur styrda de är av oss och våra förväntningar och vårt beteende.

 2. Samma dilemma!
  Midsommarfest på förskolan och lilla herrn SKA ha en blommig klänning som syrran har…
  Han har kommit till förskolan tidigare i rosa ballerinadräkt. Då väckte han uppseende och möttes av skratt från de stora killarna… Jag ville verkligen att han skulle ha shorts och skjorta på midsommarfirandet! De skulle dansa runt stången på ålderdomshemmet och anhöriga kunde ju vara där och titta… Skulle min lilla kille då springa runt i blommig klänning?? Nej…
  Men vad ska man ha för argument? ”-Pojkar ska inte ha klänning” känns sådär…
  Mitt argument fick bli att då kanske de gamla tanterna tror att du är en flicka och kallar dej för Agnes. Då ser de ju inte att du är en pojke. Vet inte om det var det som övertygade honom, men han kom till förskolan utan klänning, men med hårspännen och blommor i håret! =)

  Det blir bra i vår, då är det två killar på förskolan i rosa klänningar!! Go boys!!! =)

  • Ja,det är svårt! Man vill ju inte att ens barn ska bli utskrattade! Men man vill som sagt inte styra dem för mycket heller. Och jag tror att vi väldigt mycket styr in våra barn i olika könsroller, både bra och dåliga. Det är nog bra att låta pojkarna har blommor i håret och rosa kläder, för jag är helt säker på att vi behandlar en pojke med traktortröja och keps annorlunda än en kille med rosa klänning och nagellack! De flesta små barn är intresserade av både motorljud och fordon, glitter och rosa färger, så varför ändras det ofta när de blir lite större? Är det för att vi är extra entusiastiska när vi peppar en pojke som fascineras av motorljud än vad vi är när vi pratar med en flicka? Sen är det inte fel att pojkar tycker om bilar och flickor tycker om dockor men nånstans på vägen hamnar vi med sämre löner till kvinnor, större makt till män, kvinnor som misshandlas av sina män och karlar som inte vågar prata om sina känslor. Vart börjar det och vad kan jag som mamma göra för att dagens barn ska få ett så jämställt samhälle som möjligt?

 3. Ja, som de andra säger: det ordnar sig. När Bäbisen börjar vilja bestämma sånt själv. Den tiden kommer 😉
  För Pappsen gällde pojkkläder och tuff keps och bilar i tusental….han samlade på bilar! Jag tror faktiskt att detta med rysch och pysch för flickor och tuffa jeans o keps för pojkar, på något sett sitter i generna. Fast sen finns det ju undantag och varför inte ???

  • Ja, det ordnar sig! Men jag tror att det är vi (hela samhället) som styr in barnen i dessa roller. Visst finns det säkert till viss del olikheter i generna men jag tror inte att det är så stor del av sanningen. Vi är ju genetiskt sett fortfarande grottmänniskor och hur kommer det sig då att pojkar tycker om bilar? De fanns ju inte på stenåldern! Är det då en gen för fart och fläkt? Men tjejer gillar ju att galoppera på hästar!
   Sen tycker jag att det är roligt med olikheter mellan könen (inte bara klädmässigt, alltså), så länge alla är glada och nöjda. Men som sagt, vi har inte ett jämställt samhälle och jag tror att det börjar redan när barnen är små – hur vi är som förebilder och hur vi uppmuntrar dem. Vi vill ju ha mjuka, snälla, trygga, tuffa barn som vågar stå för vilka de är – oavsett om det är en pojke eller en flicka. 🙂

   • Just det! Vi föräldrar måste lära barnen, redan när de är små: Att alla är lika mycket värda…man som kvinna….pojke som flicka. Mjuka, snälla, trygga och tuffa barn vill vi ha ….oavsett kön!!!!

 4. Varför är det häftigare med en pojkflicka än en flickpojke? Kanske sitter det i generna som Catta skriver.

  • Ja, eller hur! En flicka som beter sig som en pojke är tufft men en pojke som gör nåt typiskt flickaktigt är mer mesigt. Vi har nog väldigt mycket värderingar i vårt sätt att se på världen!

 5. Undrar varför jag har en försigkommen flicka med temperament och vilja? Skriker hon så är det ofta för att hon är arg. Och så en pojke som är lugnare och älskar att hjälpa till att laga mat och få klä sig i rosa, vackra klänningar och nagellack?? Är det gener eller är det uppfostran. Eller både och?? =)

  • Ja, visst är det underbart! Klart att vi är olika personligheter från början och allt går inte att styra. (Och när vi blir äldre påverkas vi av olika hormoner som gör oss olika.)
   Men jag tror att det är mycket uppfostran och vidsynthet bakom! 🙂

 6. Är helt övertygad om att vi påverkat dem till att vara dem de är idag!
  Minns att lill-tjejen började gråta på baby-sången en gång för att alla barn var tvungna att lämna tillbaka sina maracas de hade spelat (sugit på). Alla små bebisar lämnade nöjda ifrån sig maracasen till fröken utan Emilia som började gråta. Det var första gången hon visade ledsamhet/ilska pga ett föremål.

  Och jag blev så stolt! 🙂

  Tänk att hon minsann inte går med på vad som helst! Nejdå, det finns allt vilja i denna lilla kropp! …Och vilken vilja sen…! 😦 DÅ uppmuntrade jag det, men det har jag väl fått lidit för idag…;-)
  Vet också att jag tyckte hon var för tuff för att bära rosa kläder. Nej, hon klär så bra i starka färger, hon har ju sån personlighet!
  -Och titta!! En traktor på gärdet!! Har du sett så spännande!! Ja brruumm säger traktorn!! …och ett traktor-intresse blev det, fast det har minskat idag. 🙂
  Klart att vi påverkat dem!! Men en personlighet föds de med var sig de är pojkar eller flickor. Vissa har mer temperament än andra så är det bara… 🙂

  • Ja, det är ju jättebra att ha temperament och skinn på näsan! Lite jobbigt för föräldrarna när de är små men tänk sen när de ska kämpa för en bra plats på ålderdomshemmet åt en! Då är man nog glad att man gjort dem företagsamma och tuffa!

   Bäbisen är högljudd och har också mycket temperament och eftersom jag alltid varit en tystlåten fågel tycker jag att det bara är jättebra och dämpar honom kanske inte så mycket som jag borde göra.

 7. Om man bara lär barnen att de är bra precis som de är och inget är fel (så länge man inte gör illa någon) så tror jag det blir bra människor med sunda värderingar av våra barn. Jag har alltid försökt att behandla mina barn lika, oavsett om det är sonen eller någon av mina döttrar det gäller. Alla barn är olika dessutom. Sonen har alltid varit känslig och har gillat både nagellack, hårspännen och klätt sig i rosa och i klänningar (fast klänning mest i utklädningssyfte de senaste åren) medan äldsta dottern bara ville ha blått och var en bestämd argbigga som lite. hon är dock mycket mer flickig nu, som tonåring. Yngsta dottern är också rätt robust och bestämd och gillar blått (men även Hello Kitty och rosa kläder med Brummelis… För av någon konstig anledning finns inga rosa kläder med Bamse) och näst yngsta är just nu inne i en flickig period med mycket rosa o lila, rosetter o blommor. Men det har varierat mycket där. Man får behandla varje barn för vad de är och jag försöker alltid att uppmuntra dem att välja efter vad de tycker bäst om. Oavsett om det är kläder, leksaker eller sysselsättningar.

  • Ja, det låter som ett vettigt förhållningssätt! Det viktiga är nog att lära barnen att de är bra som de är och att åtminstone försöka behandla dem lika.Det blir nog fina små människor av dem! 🙂

 8. Det är sååå intressant det där med genus….jag väntar mitt första barn och såklart har man börjat fundera. Till saken hör att jag är väldigt ”traditionellt” tjejjig, gillar rosa, glitter, blommor och söta saker. Och jag tänker att babyrummet blir rosa för en flicka och grönt för en pojk! MEN! Pjoskandet vid gråt, att en flicka ska tröstas direkt och en pojke ska”upp å hoppa, det var väl inte så farligt” ska undvikas…och jag hoppas att jag lyckas överföra så mycket sunt förnuft att bebis, när hon/han blir stor, vet att identiteten inte sitter i någon färg eller någon annans värderingar!

  Härlig blogg du har!

  • Ja, visst är det intressant med genus! Jag tror att min Bäbis kan bli en känslosam och mjuk kille fast jag han har mycket blåa kläder med traktorer på… Så ditt barn kommer säkert att få mycket sunt förnuft vilken färg det än blir på kläder och rum!

   Vad roligt att du väntar ditt första barn! Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s