Vad sitter i Y-kromosomen?

Det är verkligen spännande detta med olikheter mellan könen! Hur mycket av skillnaderna sitter i generna och hur mycket påverkas vi av samhället? Efter mitt förra inlägg blev jag lite nyfiken på vad som egentligen finns i Y-kromosomen – det är ju faktiskt bara den som skiljer oss åt!

Så vad har Y-kromosomen att bidra med? Är det gener som styr intresse för bilar och dataspel eller är det bara gener för hår i öronen och dålig humor?

Ja, det har jag svar på nu och resultatet är föga förvånande.

Så här skriver Läkartidningen:

”Den mänskliga Y-kromosomen är nu kartlagd. Den visade sig vara ett genetiskt ökenlandskap, rik på skräp, med ett fåtal användbara resurser och med en kraftigt utvecklad förmåga att degenerera. Vissa anser till och med att den är utrotningshotad och kommer att försvinna om några miljoner år.”

Jaha, ett utrotningshotat ökenlandskap alltså. Där ser man!

DSC_0859

Att detta scenario skulle inträffa var alltså inte så konstigt.

8 tankar om “Vad sitter i Y-kromosomen?

 1. Att vi kvinnor skulle klara oss utan männen…visst! Men alla barn då ? Hur ska vi ordna så att mänskligheten fortsätter efter oss kvinnor, om inte männen fanns ? Jag tror att vi får stå ut med dom 😉
  Vi får ta dem som de är…retsamma….envisa och ”goa” 🙂 🙂 🙂

  • Ja, Y-kromosomen har ju åtminstone en viktig gen, den som gör att fostret blir en pojke! Tydligen var det om flera miljoner år som den kunde försvinna men jag vet inte hur det var meningen att mänskligheten skulle klara sig sen? Vi kommer säkert att kunna fortplanta oss på artificiell väg men ska det bara vara kvinnor på jorden då eller ska männen leva vidare utan y-kromosom? Jag hoppas inte att männen är utrotningshotade. Det skulle bli oändligt trist utan dem!

 2. Skulle bli fett tråkigt, vi är ju oerhört charmiga samt ödmjuka. Vad det gäller samhällets påverkan på skillnader mellan könen torde denna måhända friska upp minnet om att det ”kanske” finns genetiska skillnader i beteende mellan kön:

  • Ja, just det! Det otäcka könet har ju en förmåga att bara driva runt och slå dank samt se stroppiga ut! Kanhända sitter den genen i Y-kromosomen?
   Tack för filmen! Den var p*ssdålig, men musiken var fin! Klämkäck!

  • Ja, om det nu inte skulle bli nåt med tv4 så har jag lilla ICA som back-up! Lagom långt till jobbet och som sagt, jag som är så rar och go´ borde ha ett service-yrke!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s