Låt ingen trycka ner dig!

Det är väl få som har missat Molly Sandén och hennes kampanj #överminstoltakropp?

Jag tycker att det är en fantastisk idé och Molly får många att faktiskt tycka bättre om sina kroppar.

Fast egentligen kan jag ställa mig lite frågande till att Molly har fått utstå så mycket näthat på grund av sitt utseende. För mig är hon en otroligt begåvad kvinna som dessutom är strålande en vacker och som har en kropp som många skulle ge sin högra hand för! Men bakom tangentbordet är det lätt att vara elak. Att skriva hemska saker till en människa som man inte känner och som man inte behöver riskera att möta.

Jag, precis som många andra läser bloggar och följer flera, både kända och mindre kända, personer på Instagram. Man ser otroligt mycket nätkärlek där ute – folk stöttar, lovordar och lyfter varandra. Men sen finns det människor som försöker att trycka ner andra och som om och om igen vräker ur sig elakheter som de aldrig skulle våga säga till personen rakt ut.

Näthatet drabbar också ”vanliga” människor. Inte minst unga personer eller människor som vågar sticka ut genom sina åsikter eller med sitt utseende. Det är så lätt att såra en annan person med grymma ord, men så fegt och elakt att göra det i skydd av en datorskärm, ofta anonymt.

Så vad ska man göra? Hur ska vi hantera näthat och trakasserier?

Visst kan man bara ignorera taskiga kommentarer men jag tycker att man kan visa att sånt som inte är okej i vanliga livet inte är okej på nätet heller. Många sociala nätverk har enkla funktioner för att anmäla folk som beter sig illa och när jag ser folk få taskiga kommentarer brukar jag säga ifrån eller skriva något stöttande till den utsatta personen.

Har du barn eller ungdomar som är ute på internet så ha koll på vad de gör! Gå gärna med i Facebook och Instagram själv så att du vet vad det handlar om. Då ser du att dina barn beter sig okej och att andra också är schyssta tillbaka.

Är man riktigt trakasserad så är ändå fördelen med internet att ens förföljare lämnar spår. Ta en skärmdump så slipper ord stå mot ord om du behöver göra en anmälan.

Och om man inte vet vem som förföljer en kan man faktiskt få hjälp att ta reda på det, via säkerhetsföretag som till exempel CPG-Security.

Man ska inte behöva acceptera hat och trakasserier. Och är du utsatt så försök att inte låta dem trycka ner dig. Glöm inte att du faktiskt är bra!

Kom ihåg att vara stolt över dig själv!

Kolla Molly Sandéns uppmärksammade video Freak här.

5 tankar om “Låt ingen trycka ner dig!

  1. Väldigt bra skrivet! Finns så många tonåringar som får utstå så mycket kränkningar vid en så känslig period i livet… 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s