Stearin vs paraffin

Nu har den första snön fallit här hemma och när jag slipper åka till jobbet så är min känsla för snö nästan enbart positiv! Barnet leker i snön (även om det är rätt ynklig mängd, ni vet ju hur barn är), jag får motion av att dra honom i snowracern och julkänslorna är överväldigande!

Idag satte vi upp husen till fågelmaten. Jag längtar efter att småfåglarna hittar dit så att vi kan se dem från frukostbordet!

Vi tänder mycket ljus här hemma nu. Pappsen är den ljusansvariga. Han brukar tända upp 10-20 värmeljus i vardagsrummet på kvällen och sen försvinner han ofta ut i garaget och lämnar mig i mysljuset. Sen tar han ett varv in och ser om något ljus har slocknat så att han kan tända ett till.

Gulligt, kan tyckas, men jag är väl oromantisk för nu har jag rutit ifrån.

”Lägg av!” ropade jag en dag när han kom in på sin inspektionsrunda.

”Ska du ta kol på mig?!” fräste jag så att spottet darrade i mungipan.

Jag är ju inne i en fas när jag tänker mycket på ämnena runt omkring oss, hur det påverkar våran hälsa. Jag är väldigt känslig för olika lukter –  avgaser, svetsrök och sånt ger mig huvudvärk. Parfym tycker jag luktar gott på andra, men när jag själv har det på mig blir jag mest på dåligt humör. Nu inbillade jag mig att luften blev oren av alla dessa värmeljus och efter att jag härjat på Pappsen läste jag på lite.

Jag var inte helt ute och cyklade. Våra värmeljus var av 100% paraffin och det kan vara cancerframkallande om man eldar väldigt många ljus väldigt ofta, dessutom är det dåligt för miljön. Att däremot elda stearinljus är bättre för miljön och kan vara nyttigt för hjärtat, visade det sig.

Värmeljus av enbart stearin har jag ännu inte hittat, men nu har vi köpt värmeljus med både paraffin och stearin, och kronljus av enbart stearin.

Jag tycker att stearinljusen luktar mycket trevligare att elda än vad paraffinljusen gör! Stearin är oftast animaliskt fett och anses också vara mindre brandfarliga än ljus enbart gjorda av paraffin, som är en restprodukt från oljeindustrin.

Så detta är dagens visdomsord från mig.

Jag sa ju att jag gillar fakta.

IMG_4920

Visst längtar man?? Våra adventsljusstakar kommer nog upp på fredag!

 

 

6 tankar om “Stearin vs paraffin

 1. Jag håller med dig fullständigt!!! Stearin är väl ändå ”finare” ljus, än de gjorda av paraffin. Paraffin var ju nåt man smälte och gjorde saftflaskor och syltburkar täta med? NU pratar jag 50-60-tal, när min Mamma och min Farmor konserverade. Man doppade saftflaskans hals i paraffin. Min Mamma sa alltid att man skulle ha !riktiga” ljus av stearin, så det använder jag. Doftljus däremot är ju av paraffin. Varför kan man undra?? Kan man göra värmeljus själv? Det finns ju doftoljor att tillsätta???

  • Ja, jag har haft så dålig koll på sånt här! Jag har mest tyckt att det är bra om ljusen brinner länge och är billiga, och då blir det visst paraffinljus. PartyLites ljus är väl av vax och ska vara giftfria, så de är ju bra! Lite dyra bara men man får väl vad man betalar för kanske. Man kan säkert göra värmeljus själv!
   Visst ja, vi hade också paraffin över gelén, det hade jag glömt.
   Din mamma var klok. ❤️

 2. Visst längtar man! 🙂
  Stearinljus låter mycket mer hemtrevligt och betydligt renare än paraffinljus. 🙂 🙂
  Bra att du ger oss visdomsord ibland, så vi blir mer uppmärksamma konsumenter. 🙂

  • Jo, visst låter det renare. Är nog ingen fara för hälsan om man inte är så ljus-tokig som Pappsen är. 😉 Men det är kul att veta hur saker och ting ligger till. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s