Rostade nötter till glögg

Idag har vårat årliga lussebak gått av stapeln! Det är en mysig smygstart på julen. Vi brukar försöka få julkänsla i vårat uterum, så att vi kan ta glögg och lunch därinne medan degen jäser.

Jag är väldigt intresserad av glöggtilltugg och tycker att det är trevligt med någon aptitretare tillsammans med glöggen. Jag tror att jag har sökt igenom hela internet efter olika recept genom åren och det är svårt att hitta något som jag tycker är riktigt bra. I år provade jag inte någon överraskning utan vi körde på tre klassiska favoriter.

Det första är den enkla och numera givna klassikern grönmögelost på pepparkaka. Kombinationen sött och salt är så gott till glögg och detta är helt enkelt svårslaget.

En annan kombination på sött och salt är baconlindade dadlar. Man kan välja att peta in nötter eller någon ost i hålet efter kärnan men jag tycker att det är riktigt gott att bara linda en halv eller hel baconskiva runt och sen köra i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter tills baconet är krispigt och salt och dadeln inuti mjuk och söt. Mmm…

Rostade nötter till glögg är en annan klassiker och det finns verkligen en uppsjö av recept på detta på nätet. Detta är min variant, med juliga kryddor som ingefära och kanel, lite sting av cayennepeppar och med en aning av både sött och salt.

 

 Rostade nötter till glögg

4 dl blandade nötter, ex mandel, hasselnötter och cashewnötter
0,5 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 krm cayennepeppar
1 äggvita
1 msk vatten
salt, gärna flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda nötterna med socker, kanel, ingefära och cayennepeppar.
Vispa äggvitan och vattnet till skum och blanda det ordentligt med nötterna.
Bred ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper, strö över salt och rosta i ugnen i cirka 35 minuter.
Låt svalna och bryt i mindre bitar.
Förvara i en burk.

Nu har vi en utslagen treåring här som somnade klockan 16 framför tv:n efter dagens äventyr, som han har längtat så länge efter. Han gick inte att väcka så vi har burit upp honom till hans säng. Vi får se hur den här kvällen och natten blir… 😊

5 tankar om “Rostade nötter till glögg

  1. Jag förstår att ni haft det julmysigt och att barnen lekt mycket. Att Barnet somnade framför tv:n…..så trött han blev då ❤ Gullpojken ❤

    • Ja, det är väldigt ovanligt att han slocknar så där. Han har pratat så mycket om advent och väntat på den här dagen, det är svårt att vänta när man inte riktigt vet hur veckorna och månaderna funkar. Och sen när äntligen alla kommer blir han jätteglad och i gasen och vill leva runt och ha uppmärksamhet och vet inte vart han ska göra av sig. Och sånt som han kom undan med som sött och gulligt och duktigt av honom för en tid sen blir bara jobbigt och störande nu när han är lite större, så istället för positiv respons får han tillsägelser när han lever loppan och då blir han helt förstörd. Och Pappsen och jag har fullt upp både före och under tiden och hinner inte uppmärksamma honom som vi borde. Så det blir lite upp och ner för honom när vi har gäster och det är jobbigt för honom, även om han älskar när vi har besök. Men efter ett tag kom han tillrätta men han var helt slut efteråt. ❤️

  2. Tack för en, som vanligt, trevlig eftermiddag! Det är verkligen en mysig inledning på advent 🙂
    Dom rostade nötterna blev min favorit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s