Vårvinter

Nu är äntligen mars här! Jag har väntat på att jag ska få sätta frön inomhus och tänkt att jag ska bärga mig till en bit in i mars månad. Så nästan när som helst nu!

Och i trädgårdssammanhang är det nu ”vårvinter” och man får beskära och föryngra buskar och träd.

Själv har jag gett mig på ölandstoken, brudspirean, rosenspirean, trädgårdspakttryn och lavendeln för lite föryngring och formning. Det var det visst rätt tid för nu, läste jag sen. Men jag gav mig också på rosenribsen och forsythian som egentligen ska tas efter blomning. Det misstänkte jag nog eftersom de redan knoppade så fint, men jag var i gasen och kunde inte hejda mig. Vi får se hur det går.

Trädgårdsprakttryn förra året. I bakgrunden en liten sockertoppsgran, barrträdet Hemlock (Tsuga canadensis) och den höga thujan.

 

Lavendeln är stor och träig och jag har inte vågat beskära den så mycket förut. Här är den lite överblommad, annars har den blommat fint trots träigheten. Men nu är alunroten mellan lavendeln flyttad och ersatt med rosorna Bonica och Astrid Lindgren.

 

Löjtnanshjärta och brudspirea

 

Brudspirean står inklämd mellan idegranen och thujan. Jag har ju en viss hatkärlek till thujan och om vi nån gång tar bort den så finns det ju ändå  flera buskar kvar i slänten.

Jag har förresten tänkt på det där med olika årstider. Vi har ju traditionellt fyra årstider i Sverige, men egentligen har vi ju fler indelningar som vi använder.

Vårvinter

Vår

Försommar

Högsommar

Sensommar

Höst

Vinter

Har vi några fler?

Jag läste att samerna har åtta årstider; vårvinter, vår, försommar, sommar, förhöst, höst, förvinter och vinter.

Inte så tokigt.

8 tankar om “Vårvinter

    • Ja, det är ett väldigt användbart ord! Ja, vi har ju en del buskar och träd i trädgården fortfarande och det är kul, hade jag gjort trädgården från början hade där nog inte blivit många barrträd… 😉 Men de utgör en bra stomme till trädgården och kan balansera det spretiga och vildvuxna som jag planterar in. 😄

  1. Ni har en underbar och mysig trädgård (avundsjuk) 😉 Och visst är det härligt för dig, som har gröna fingrar, att det finns så många fina växter och blommor i er trädgård. Som du satt din prägel på ❤ Vårvinter….ja, ett vackert ord. Själv är jag lite besviken på den gråa trista vintern vi hade. Men nu går det mot Våren och det är också härligt 🙂

    • Jo, det var inte så mycket till vinter i år. Tråkigt att det inte blev någon vit jul! Ja, jag längtar massor till våren! Mycket för att slippa alla kläder på barnen och allt slask när man ska försöka vara ute och leka med dem. Just nu drar Barnet in en hel sandlåda i kläderna varje dag, känns det som. Men blommorna börjar titta upp och jag går med gamnacke så fort jag får tillfälle och ser om det hänt något nytt i rabatterna. Det är så kul med en ordentlig trädgård. =)

    • Ja, det värker i mig med! Här har blommorna varit framme ett par gånget innan ny snö kommit… 😁 Men nu finns vintergäck, snödroppar och en krokus! 😄😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s