Ryssen kommer

Vi har det så bra här hemma. Mest går vi i våran bubbla med barn, hem och trädgård, men samtidigt är det en orolig tid ute i världen nu.

Pappsen och jag är rädda för ryssen. Om det är befogat eller inte är jag inte tillräckligt insatt för att avgöra (de pratar så lite om sånt på Barnkanalen) men vi blev allt lite uppskrämda när flera svenska nyhetssidor stängdes ner via Ryssland. Vi läste om det på Facebook och slog på tv:n på morgonen för att se nyheterna. Jag hade precis satt igång kaffebryggaren och satt in en plåt med bröd i ugnen också, men precis då gick strömmen!

Nu är det godnatt, tänkte vi. Nu anfaller ryssen. Nu bombar de kärnkraftverken.

Sen avbrottet i julas när vi var utan el i 28 timmar räknar vi dessutom alltid med att strömmen ska vara borta länge när den försvinner.

Vi satte oss vid bordet med den beska skvätt kaffe som hunnit rinna ner.

”Vi måste köpa elverk!” kungjorde Pappsen.

”Vad tänker du om solceller?” frågade jag.

Egentligen är det ganska dumt att vi är så beroende av ett fåtal anläggningar för en så stor del av våran elproduktion, kände vi. Och det är dumt att vi är så låsta i sinande källor av fossila, miljöförstörande bränslen. När solen på ett eller annat sätt står för energin till så mycket på planeten är det konstigt att inte vi har har blivit bättre på att utnyttja den, tänkte vi.

DSC_0420

Solen har potential att täcka hela världens energiförbrukning flera tusen gånger om, läs mer på till exempel Elverkets hemsida.

Sen kom strömmen tillbaka. Vi drack upp resten av kaffet och har sen inte pratat mer om saken.

Men lite dumt är det.

4 tankar om “Ryssen kommer

    • Ja, kanske! Det är nog bra för miljön och rätt billigt. Men Pappsen tycker att det är fult. Just nu är det inte aktuellt, men vid nästa strömavbrott börjar vi kanske fundera ett varv igen. 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s