Det är något visst med rosor

Det kom ett välbehövligt regn igår som kanske kan ge trädgården en extra skjuts. Just nu har rosorna börjat slå ut. Som jag har längtat! Tyvärr är det mycket elände på dem i år, barkfläcksjuka, mängder av bladlöss och larver som rullar ihop bladen.

Men Stanwell perpetual vid staketet växer och trivs och äntligen doftar det rosor när man kommer till huset!

IMG_8421

Stanwell perpetual

Min Winchester cathedral har en svår plats i våran torra slänt, så jag är glad att den troget blommar, även om den i princip inte har växt något sen jag planterade den.

Winchester cathedral ska blomma med vita blommor men ibland kommer anlagen från dess mamma-planta, Mary Rose, fram och då kan en del kronblad bli rosa. I år fick jag en helt rosa blomma. Det är lite festligt med olika färg på samma buske!

IMG_8425

Winchester Cathedral

I höstas skaffade jag just en Mary Rose också. Jag hade två bråkiga mynta-liknande blommor på vardera sidan om växthuset, så jag bytte ut en av dem till en ros för att det inte skulle se så vilt ut.

Jag visste precis att jag ville ha just den färgen på rosen, en lite tuff och stark rosa färg, men jag hade inte tänkt på att den skulle matcha bladen på mini-kiwin så bra!

IMG_8438

På ena sidan av växthuset växer mini-kiwi. De har så snygga blad och den rosa färgen syns mycket mer nu när den har fått sällskap av en rosa ros!

IMG_8440

Inne i växthuset har jag som vanligt sallad och dill. Det blir tidig skörd och jag slipper insekter på dem. Dessutom har jag tomatplantor och i år provar jag också att ha gurkan i växthuset. Så länge man har dörren öppen så att pollinerare kan komma åt ska det gå utmärkt.

IMG_8442

Av tre utlovade bänkar som Pappsen skulle snickra åt mig så blev det en. Men jag är glad över den! Här växer två olika sallader och ruccola. Tanken är att jag ska täcka med fiberduk mot insekter, men jag tycker att det är så snyggt med bladen, så jag har inte kommit mig för än.

IMG_8424

Det är många perenner som blommar i trädgården nu, men trots sin enkelhet tycker jag att jättedaggkåpan är bland de snyggaste! Jag har gjort rum för några plantor i min så kallade flagg-rabatt och det ångrar jag inte!

Nu har jag dessutom fått ännu en ros identifierad! Vi hade en ros när jag var liten som vi kallade för Tjällmo-rosen eller Mormors-rosen, eftersom den från början kom från min mormors trädgård. Den delar snällt med sig av rotskott och jag fick ett par av min moster i somras. De skotten blommar inte ännu, men jag fotade samma ros hos min mamma idag. Jag misstänkte att det var en Blush Damask vilket också Svenska Rosensällskapet kunde bekräfta nu. Roligt!

När jag förra sommaren skrev på bloggen att jag skulle hämta hem skott från denna ros skrev jag att den skulle bli sort nummer åtta i min trädgård. Mitt senaste tillskott blev en Apotekarros, och om jag har räknat rätt blev det sort nummer sjutton.

Ja, det är något visst med rosor…

2 tankar om “Det är något visst med rosor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s