Min bästa focaccia

Nu när jag är lite inne i somriga recept finns det ännu ett som jag gärna delar med mig av. Min bästa foccacia! Både Pappsen och jag älskar focaccia och eftersom vi bara göra denna på sommaren blir det mycket sommarkänsla i den. Ofta har vi den som tillbehör när vi bjuder på grillat. Det är lite kul för varje gång vi bjuder på focaccia, om det så är till ett sällskap på två personer eller på tio personer, så är det alltid EN person som fastnar för det och tar om och tar om. Roligt!

Fyllningen går att variera precis som man vill. Ofta har man olivolja, flingsalt och rosmarin. Jag gillar att göra den lite matigare, men ändå medelhavsinspirerad, som med fetaost, oliver och tomater. Focaccia kommer ju ändå från Italien! Extra sydländsk touch tycker jag man får om man använder en del durumvete i degen.

Deg:
50 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
250 g durumvetemjöl
500-600 g vetemjöl

olivolja, flingsalt

Förslag på fyllning:
fetaost
gröna och/eller svarta oliver
körsbärstomater/soltorkade tomater
rosmarin/basilika/oregano

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt.
Häll mjölken över jästen och rör ut.
Tillsätt salt, olja, durumvete och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop degen tills den känns smidig och fin.
Jäs under bakduk i 40 minuter.

Olja en långpanna med olivolja. Slösa gärna på oljan!
Platta och tryck ut degen i långpannan.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.

Gör en massa hål i degen genom att trycka ner fingrarna. I hålen trycker du ner fyllningen. Ringla över mycket olivolja. (Det gör inget om det blir hål över utan fyllning, det blir gott med bara olivolja som rinner ner i.) Pensla gärna ut olivoljan så att den täcker brödet ordentligt.
Strö över flingsalt och örter. Slösa gärna på flingsaltet också.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Jag brukar försöka föra över brödet till ett galler ganska snart så det inte bli fuktigt. Sen kan det svalna lite under bakduk innan du skär upp det i bitar.

   
 
Om det bara är Pappsen och jag som ska äta brukar jag halvera receptet och köra i en vanlig gratängform. 

Fast det är bra gott till morgonkaffet också om det blir några bitar över.

7 tankar om “Min bästa focaccia

  1. Vi älskar åxå focaccia… Går att äta till all mat! 👍🏻 Men vi brassar alltid på med en massa vitlöksklyftor istället för oliver och feta. Äääälskar vitlök! 😍

  2. Jag har aldrig bakat focaccia, men tänker att det kan vara gott till soppa i höst. 🙂 Ska testa då 🙂 😉

    • Ja, gör så! Jag vill minnas att U var en av dem som tog om och tog om förra sommaren när vi bjöd på detta. 😄

      Första gången jag åt focaccia tror jag var i detta hus, bjuden av tidigare ägarna när vi hälsade på. Då fick vi rödbetssoppa och focaccia med skivad gul lök som topping. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s