Juleljus och dundertabbar

Det har varit mycket juleljus nu, både levande och elektriska. Det piggar verkligen upp i mörkret! Jag som är lite kacklig av mig gillar elektriska värmeljus, men Pappsen som är mysansvarig kör helst med levande ljus. Och visst är det vackert, bara man är noga med att släcka dem efter sig och hålla småbarn och djur på ett visst avstånd.

Jag är väl lite risktänkande av mig. Inte precis så att jag går och kollar fem gånger om spisen är avstängd innan jag åker hemifrån eller så, fast det kanske jag borde göra… Det är ju riktigt läskigt om det skulle börja brinna.

Alla har vi väl gjort nån sån där riktigt tabbe nån gång, när det verkligen kunde gått illa?

Jag minns en gång när jag pluggade på universitetet och bodde i en lägenhet i Linköping, men skulle åka hem över helgen. Jag hade en buss som jag skulle med, men så ringer mamma och säger att jag kan svänga in hos henne om jag tar en tidigare avgång. Jag höll på att laga mat men hann precis kasta i mig maten och rusa till busshållplatsen. På fredag eftermiddag.

På söndag kväll när jag kommer tillbaka till lägenhet tycker jag att det känns ovanligt varmt inne i köket. Björkriset som jag tagit in till påsk hade slagit ut på sidan som var vänd mot spisen, men inte på andra sidan. Och ja, det kändes onekligen extra varmt runt spisen…

Till min fasa upptäcker jag att spisen är på! När mamma ringde på fredagen hade jag bara dragit ner plattan till ettan, sen tagit kastrullen, kastat i mig maten och åkt hemifrån! TUR att plattan bara stod på ettan! Jag kunde ju bränt ner hela hyreshuset!

img_9842

Hemförsäkring och bra minne kan vara på sin plats är man eldar ljus.

En annan gång när jag var gravid och trött skalade jag potatis inför kvällen. Sen gick jag och la mig på soffan och sov. Jag vaknade av att det kom rök och luktade bränt och när jag springer till köket visar det sig att jag av bara farten ställt kastrullen på spisen och satt på plattan. Fast jag hade inte haft i nåt vatten.

Har du nån sån här tabbe bakom dig eller är du typen som kör med både hängslen och livrem och därför aldrig råkar ut för såna här saker?

9 tankar om “Juleljus och dundertabbar

 1. Joho då! Jag har gjort tabbar! Satt på stekpanna eller kastrull och sen satt mig vid surfplattan. Och så luktar det lite varmt från köket….hoppsan! 😮 Jag skyller på det här Internet. Annars så är jag extra försiktig med levande ljus…blåser ut dom, om jag bara ska lämna rummet ett par minuter! Där är jag nog lite ”hispig”!!!! Fast man kan inte vara för försiktig…. 👍😁

  • Ja, det är nog internets fel 😄👍 Tycker det är jättebra att du är ”hispig” med levande ljus! Det kan ju bli riktigt otäckt om nåt skulle hända! Som sagt, man kan inte vara nog försiktig.

 2. Jag har glömt levande ljus när vi varit ute en sväng. 🙈
  Men minns särskilt ett luciafirande vi var på i Hällestad kyrka. Vi hade tänt adventsljus på morgonen och plötsligt fick jag kalla kårar när vi satt i kyrkan för jag hade inget minne av att vi blåste ut ljusen innan vi åkte. Jag ville bara rusa ut från kyrkan och åka hem, men satt kvar. Såg framför mej hur huset stod i ljusan lågor. Men när vi kom hem var ljusen utblåsta, kanske av mej själv fast jag inte ens tänkte på det.

  • Fy vad hemskt när man tänker att huset kanske håller på att brinna upp 😱 Jag är lite dålig på att komma ihåg ljus jag med 🙈 Som tur är kör vi mest med värmeljus och det känns i alla fall lite tryggare…

 3. Nu hoppas jag att det inte hänt någon dundertabbe på bloggen, för nu var det längesen du skrev.. 😆 Dundertabbar har man gjort alldeles för många även om jag inte alltid kan sätta ord för dom alla.. 😉

  • Nä, här är lite intensivt bara. 😄 Jag gillar att blogga men just nu måste jag skära ner lite på en del saker. Så bloggen fick en paus men jag återkommer definitivt. 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s