Pasta bolognese

Igår skippade vi tacos till fredagsmyset. Istället gjorde jag en klassisk bolognese med rotselleri, morot och bacon som fick koka i flera timmar. Det funkar absolut som god helgmat!

Men jag skäms alltid lite när jag lagar köttfärssås. Det får mig att tänka på en episod under mitt examensarbete.

Vi var några tjejer på samma labb och två av dem var ganska olika mig, lite fina i kanten så där. De brukade göra sig lustiga över att jag var så barnsligt förtjust i snabbmat. En dag diskuterade de vilket som var det bästa sättet att smaksätta köttfärssås och var inne på olika slags rödviner när jag kände min chans att visa framfötterna. Men åh, vad jag önskar att jag hade föreslagit något i stil med rotselleri istället för sitta och ropa ”Ketchup!! Ketchup!!” flera gånger för att jag tänkte att de inte hörde.

I just denna rätt finns ingen ketchup men det går säkert bra att sätta till lite om man gärna vill.

Bolognese, 6 port

Stek ett paket bacon, tillsätt en hackad rotselleri, en hackad morot och en hackad gul lök och fräs i 5-10 minuter.

Lägg i 400 gram köttfärs, gärna nötfärs. Jag hade hälften nöt och hälften vildsvin och det funkade bra.

När köttfärsen är färdigstekt häller man i ca 500 gram krossade tomater, 2 dl vatten, 2 dl rödvin, en buljongtärning (ex. köttbuljong), och 1 krm mald muskotnöt.

Låt småkoka i flera timmar! Jag kokade min i över fem timmar men säg åtminstone två tvimmar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta, gärna tagliatelle. Det blir lyxigt om du har riktigt vin (inte matvin alltså) i köttfärsen och sen dricker samma till maten, och gärna ett glas medan du lagar den! Om du har kan du strö över riven parmesanost, annars kan du hyvla över lite vanlig ost… Det går bra det med.

8 tankar om “Pasta bolognese

  1. Lyxigt du gör! Hos oss kallar vi det köttfärssås, smaksätter med ketchup och så får det bli färdigt på 20 minuter! Men det brukar bli gott. Det är Martins specialitet, han gör godare köttfärssås än jag! =)

  2. Det låter härligt! Sånt liv drömmer jag om när barnen blir större. Just det här att sippra på ett vin samtidigt som båda lagar mat. 3- rätters eller långkok. Men till att börja med måste jag lära mej dricka vin då! 😉

  3. Ja, det är fint! Bäbisen lägger sig ju tidigt på kvällarna och vi äter sent så än så länge kan vi laga mat ihop i någorlunda lugn och ro. Bäst att passa på att lägga upp lite recept kanske för snart är det väl mest snabbmakaroner och korv på menyn.

  4. Mmm… Fattar inte att barnen kan älska runda köttbullar och makaroner så pass… Känns ju sådär, speciellt eftersom runda köttbullar är ”mamma scans köttbullar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s