Grattis Europa!

Igår var jag på 30-årsfest så jag missade schlagerfinalen. Festen var toppenkul så fast jag gärna hade tittat på ESC så var det ändå värt att missa den. Jag fick träffa fina vänner och prata och dansa. Härligt! Idag mår jag prima förutom att jag sjöng med för mycket till låtarna igår så att jag har ont i halsen idag. Så går det när man hamnar i stämning.

Så tyvärr har jag ingen större koll på låtarna som tävlade igår men har förstås inte missat att Österrike och Conchita Wurst tog hem segern. 

Jag har lyssnat på låten på Youtube och tycker att den är ganska bra. Bra röst och ett fint nummer. 

I ett Europa där främlingsfientliga partier får allt fler anhängare och där homosexualitet och transvestiter i många länder fortfarande anses tabu är jag väldigt glad att Conchita vann. Det ger hopp och jag ser det som ett slags friskhetstecken från Europa.

Men på Facebook och Instagram haglar hatet. Vi lever i Sverige år 2014. Vi har ett öppet och tolerant samhälle, vi har Pride-festival och homoäktenskap. Men nu är folk rädda för vad detta ska ge för signaler till våra barn! Tänk om barnen som växer upp idag tror att det är normalt att se ut så, hävdar en förfärad massa.

Och det är väl fantastiskt om våra barn lär sig att alla får se ut som de vill? Jag förstår inte?

Det är en musiktävling! ropar andra. Politik och budskap om kärlek hör inte hemma här!

Men det är väl just därför vi samlas i tävlingar som OS och ESC? För att bygga broar mellan länder och för att befästa samhörighet? Det om nåt är väl politik och kärlek?

Jag blir ledsen och bekymrad när jag läser alla hemska kommentarer, där folk rent av skriver att Conchita borde dö! Vi i Sverige som redan år 2004 röstade fram våra folkkära transvestiter i After Dark på en tredje plats – hur kan detta väcka så många upprörda känslor nu?

Men ropen om mänskliga rättigheter, kärlek och allas lika värde är fler. Vi vill ha ett jämställt och tolerant Europa. Det har den här segern ändå visat.

Jag bryr mig inte om ifall låten vann för att den var bäst musikaliskt eller för att den hade en sångare som står upp för allas lika värde.

Just nu behövde vi det här.

Grattis Europa!

20140511-123418.jpg

8 tankar om “Grattis Europa!

  1. Tråkigt bara att de ryska tjejerna och länder som röstade på Ryssland blev utbuade-. Jag tror det spär på den ryska befolkningens känsla av utanförskap gentemot Europa/omvärlden.

  2. Fantastiskt av Europa!!!! Härlig sång av Conchita! Jag hade inte sett förhandsvisningen, men så fort jag hörde låten framföras, så ringde jag fyra ggr 🙂 Jag försöker att inte ha fördomar o. om jag fortf. har några så kämpar jag för att de ska försvinna. Jag håller på människan i alla dess former, färger, religioner och sexuella läggning. Låt den inre människan LEVA ❤

      • Jag är helt öppen för alla slags människor!!! Jorden är så stor och varför ska vi inte kunna samsas på den ? Vem är jag att döma andra? Det står i bibeln: den som är utan synd…kasta den…..!!!! Tycker det var underbart att Conchita vann ❤ Och de som är "rädda" för olika människor…varför ? Fint att vi tycker likadant, Lina ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s