Vad tycker du om hen?

Jag kan egentligen inte riktigt förstå den här uppståndelsen som ordet hen har väckt.

Många klagar på att feminister är rabiata men jag undrar ibland om inte anti-feministerna är snäppet värre…

Ordet hen har ju faktiskt inget med vare sig feminism eller jämställdhet att göra. Det är ju helt enkelt bara ett snabbare och smidigare sätt att säga eller skriva ”hon eller han”. Vad jag förstått så har finskan redan en sån variant och därför föreslog språkvetare redan 1966 att även svenskan borde ha det. Sen har det spridit sig allmänt först på senare år.

Om man hävdar att hen är menat att ersätta HAN eller HON för att man ska skapa ett mer jämställt samhälle eller för att barnen inte ska hamna i stereotypa könsroller så har man ju fått det hela om bakfoten. Sen finns det säkert ett fåtal människor som tycker så men det finns ju alltid extrema åsikter.

När jag läste om ordet hen stötte jag ett blogginlägg av Katrin Zytomierska och där kan man ju verkligen tala om ha missuppfattat hela syftet med hen – och dessutom hela syftet med jämställdhetsdebatten! Nej, jämställdhet handlar inte om att man inte tror att det finns några skillnader mellan könen. Vi vill bara ha ett samhälle där vi ger alla samma förutsättningar och möjligheter och där vi försöker att reflektera över hur vi behandlar människor beroende på vilket kön hen har.

Men så här tänkte Katrin:

”Katrins blogginlägg om hen”

IMG_0347.JPG
Ja, hen betyder höna på engelska… Också ett bra argument till att inte använda ordet, menar motståndarna.

13 tankar om “Vad tycker du om hen?

 1. Är nog lite gammalmodig…tycker ”han, hon eller den…denne”….duger bra. Svårt att ändra på vissa saker….det har jag 😉

 2. jag har inga problem med att säga varken han, hon eller hen. Det beror på sammanhanget. Jag tycker som du och finländarna. Oavsett om man ser det för vad det är: ett nytt ord som man får använda om man vill, (men inte behöver använda om man inte vill!) eller ser det som ett utslag av att kvinnor och män ska vara jämställda i samhället, så kan jag inte se något problem med ordet hen.

  Däremot har jag svårt att förstå varför denna Katrin får sån uppmärksamhet. Jag har aldrig lyckats läsa något hon skrivit med mindre än att jag blivit så provocerad att jag fått åtminstone ett extra grått hår till. Av princip går jag inte längre in och läser, men idag kunde jag inte låta bli eftersom jag blev lite nyfiken. Dumt beslut.

  Jag har EXTREMT svårt att greppa vad det är för fel på att män och kvinnor ska vara jämställda och ha lika rättigheter. Är det samma människor som tycker att kvinnlig rösträtt var ett dumt påhitt? Vad är det för fel på att kvinnor gillar att vara självständiga och kunna byta sina egna däck på bilen? Själv gör jag det inte, men det gör inte min man heller. Vi betalar för tjänsten för att slippa, MEN det gör varken mig mer kvinnlig eller honom mindre manlig. Vi är bara ganska ointresserade av bilar!!

  Jag hörde henne debattera LCHF en gång och hennes argument var i stort sett att de som var emot LCHF var gamla och gamla människor är gammalmodiga….Jag fixar inte den där typen av stereotypa generaliseringar helt enkelt. Det finns korkade, glada elaka, idiotiska, intelligenta, humoristiska människor i alla samhällsklasser, bland båda könen och från alla olika länder. Nej, nu måste jag tänka på blodtrycket. Jag fyller ju snart 50, är dessutom kvinna, så egentligen borde jag inte hetsat upp mig. Jag borde i stället köpt en dyr hudkräm för att förhindra att jag åldras, så att folk får för sig att jag är gammalmodig och inte längre förstår nymodigheter och min man inte längre vill betala notan för mig för att jag är för ful (OBS! Ironi)

  • Det var kloka tankar!

   Jag har inte läst Katrins blogg, bara hört en del uppståndelse kring saker hon skrivit. När jag snubblade över detta inlägg kände jag också att det pös lite ur mina öron! Kan man verkligen tänka så eller gör hon sig bara till? Hemskt i vilket fall!

   • jag tror hon tänker så. Hon är nog ärlig utan krusiduller och har nog ingen vilja att enbart provocera tror jag. Det ska hon ha all cred för. Man får ju tycka som man vill, men jag tycker inte som henne. Vill minnas att det var hon som blev så upprörd över att ett gym hade en knubbig modell i sin reklam också. ”vem vill gå på det gymmet när en fet människa gör reklam för det?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s