Nu är det dags att värna om mjölkbönderna

IMG_4393-1
Visst är det kul att det ser ut så här i reklambladen numera?! Borta är lockpriserna på utländskt kött och istället framhåller man det svenska köttet!

Det är riktigt roligt att allt fler blir medvetna och bryr sig om djurens välfärd och om böndernas och landsbygdens fortlevnad. Det har länge varit något jag själv har värnat om.

Nu är det istället mjölkböndernas tur att hamna i fokus. Rysslands bojkott av bland annat mejeriprodukter och minskad efterfrågan på mjölkprodukter på världsmarknaden har gjort det svårt för många mjölkbönderna att fortsätta sin produktion. Glädjande nog sprids många röster för att höja mjölkpriset om ökningen går till bönderna, och för ett par veckor sen var det möte i riksdagen om just mjölkböndernas situation.

Nu är det ju inte så att det har varit glansdagar för mjölkbönderna fram till nu. Det har varit riktigt svårt att överleva redan innan och en stor andel har redan lagt ner sin verksamhet. Ungefär varannan mjölkgård har lagt ner de senaste 10 åren, så en kris nu slår hårt mot de som är kvar.

Jag har alltid köpt svensk mjölk men jag har faktiskt inte varit så medveten om övriga mejeriprodukter. Vissa har jag bara utgått från att de är svenska och andra har jag köpt ändå. Inte minst italienska ostar tjusas man ju av – mozzarella, mascarpone, parmesan, ricotta… Det låter ju så mycket mer spännande än prästost och hushållsost. Och visst kommer jag att fortsätta köpa importerade mjölkprodukter, men jag har försökt att bli mer medveten om de olika produkternas ursprung så att jag åtminstone vet vad jag väljer.

Eftersom det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera ett kilo ost tänker jag att det kan vara bra att köpa svensk ost om man nu vill stötta de svenska mjölkbönderna. Och importen av just ost har enligt Jordbruksverket ökat mycket de senaste åren.

Nu finns det inget krav på ursprungsmärkning på ost, men de ostar (gäller även övriga mjölkprodukter) som har den röda arla-kon är garanterade att bara innehålla svensk mjölk. Jag tror att det bara är de varumärkesskyddade ostarna som har den märkningen, alltså Svecia, Prästost, Herrgårdsost och Hushållsost. Men i Arlas produkter använder man svensk mjölk i mån av tillgång, så oftast är det ändå svenskt ursprung.

IMG_0385

Däremot i affärernas egna varor, som till exempel ICAs, är det inte alls säkert att det är svensk mjölk. Jag har rätt ofta köpt ICAs créme fraiche och på den står det bara att mjölken kommer från EU. Jag använder också ganska mycket turkisk yoghurt och inte heller där har jag reflekterat över ursprung, men ofta produceras den, oavsett varumärke, i Tyskland.

Sen finns det ju lokala produkter också. Här i Östergötland har vi till exempel Boxholms ost som säger att de använder mjölk från gårdar som alla ligger inom en radie på fem mil från deras mejeri.

Vi har också Östgöta Mjölk som får sin mjölk från fem stora gårdar i Östergötland och i norra Småland. Sen transporteras det till ett mejeri i Hultsfred som är det enda som kan hålla mjölken från olika gårdar separerad under hela processen. Jag förstår att de behöver stora gårdar för att slippa alltför mycket transporter men själv vill jag gärna värna om också de små gårdarna.

Vi behöver lantbruken för att hålla markerna öppna och gynna den biologiska mångfalden som finns på betesmarker och också för att hålla liv i den alltmer avvecklade landsbygden. Men nu tror och hoppas jag att trenden med ökad import av kött och mejeriprodukter vänder, det känns som att det finns en mycket större medvetenhet bland konsumenter idag och det bådar gott!

 imagehttp://www.wwf.se

 

http://www.dn.se/ekonomi/antalet-svenska-bonader-minskar-dramatiskt/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6068189

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/handel/kottmjolkochagg/handelmedkottmjolkochagg/handelmedmjolkochmjolkprodukter.4.3a3862f81373bf24eab80001786.html

http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/naturligare-produkter/om-tillsatser/

http://www.boxholmsost.se

http://www.ostgotamjolk.se

http://www.dn.se/ekonomi/svenska-mjolkbonder-i-krismote-med-landsbygdsministern/

9 tankar om “Nu är det dags att värna om mjölkbönderna

 1. Jättebra inlägg!! 🙂 🙂 Tror det är bra inte bara för mjölkbönderna utan för dej och mej och alla människor i Sverige och för Sverige.

  • Ja, jag tror på en levande landsbygd och bönderna skapar många jobbtillfällen runt om i landet. Vissa verkar ogilla landsbygden för att vi pendlar så mycket, och de anser att bondgårdarna är dåliga för miljön. Men om det fanns fler jobb på landet skulle vi ju inte behöva pendla så långt till våra jobb! Och om bönderna i Sverige inte skulle finnas så skulle det ju bli mycket mera transporter med mat från utlandet, där det oftast inte är samma miljötänk eller djuretik. Nä, landsbygden har haft en sorglig utveckling på sistone, men jag hoppas att det snart blir ändring på det!

 2. Sara hade skrivit en kommentar men den råkade trilla bort utan att jag kunde återställa den. Så här löd den:

  ”Bra! Det här måste vi uppmärksamma! (Från i år införs ett nötkreatursstöd med syftet att stödja mjölk- och köttproduktionen. Det är inte en långsiktig lösning men iaf ett stöd för några.) Jag betalar gärna mer för svenska produkter!”

  • Jättebra att det görs något! Det är viktigt att vi konsumenter gör medvetna val men det är politiken som ger många förutsättningar för att produktionen ska fungera!

 3. Viktiga ord! Arla-produkter har jag varit noga med längre än jag varit mån om svenskt kött. Köp t ex inte ICAs grädde som kommer från Holland. 😊

  • Det är bra! Jag var noggrannare förut tror jag, men nu när jag näthandlar från Ica maxi kommer alltid deras produkter upp först och då väljer jag lätt dem. Fast just grädde är jag noga med att den har den röda kossan på paketet!

 4. Om vi importerar t.ex. grädde från Holland, vad exporterar vi till dom?? Idag skulle vi köpa kycklinglår och kycklingfilé! Har aldrig tänkt på att kolla kyckling. Men idag gjorde jag det. Från Danmark och från Holland var det mesta. En kycklingsort var ”Halal”-slaktad!!! :O Vi köpte till slut från Sverige, för det fanns det också. Kött (helt i bit, grytbit, färs o.s.v. köper vi alltid svenskt. Men har aldrig kollat speciellt kyckling förut. Men vad händer med Sveriges och andras länders ekonomi…om vi bara köper inhemskt och slutar importera??? Svår fråga.

  • P.S. Glömde skriva….Mer betalt åt de Svenska BÖNDERNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Framförallt MJÖLKBÖNDERNA!!!!!!!!!!!!!!

  • Mycket kyckling är som sagt inte svensk! Bra att ni köpte svensk, tycker jag! Imorgon får ni ekologisk utekyckling från Bosarp! 😄

   Nä, vi är förstås beroende både av import och export och det är jätteviktigt med handel med andra länder. Vi behöver importera en massa varor och det ska vi fortsätta med, jag tror att ett alltför nationalistiskt tänkande är dåligt för Sverige.

   Men just i områden där vi ligger före andra länder i fråga om miljö och djuretik, som kostar pengar att upprätthålla för producenterna, där tycker jag det är skamligt när vi sen inte vill kosta på oss att köpa produkterna! Jag tror att få svenskar vill ha sämre villkor för djuren på bondgårdarna, tvärtom rasar en del för att de inte tycker att djuren har det tillräckligt bra, ändå köper de utländskt kött för att de snålar in i affären. Det retar mig. Och likaså politik som sätter upp stränga krav för bönderna, men när det köps in till skolor och sjukhus så är det bara priset som styr och då ratar man ofta det svenskproducerade. Lite hyckleri!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s