Tvi vale för vitlök, tyckte de

Det finns ett stort matintresse bland svenskar numera och vi provar glatt smaker från andra kulturer och låter oss inspireras av matprogram på tv och otaliga recept i tidningar.

Men riktigt så öppna för nya smaker har vi inte alltid varit.

De flesta av oss är inte så rädda för vitlök längre som vi var för ett tiotal år sen. Då var det nästan tabu att använda vitlök! För hu, vilken stank och hu så pinsamt om det luktade vitlök hemma eller om andedräkten!

Jag kom att tänka på första gången jag provade att laga mat med vitlök. Det blev inga lovord och klappar på ryggen direkt….

Jag gick på högstadiet och hade sett ett recept i min FRIDA-almanacka som jag ville testa. Det var en pasta med tomat och vitlök!

Åh, det lät väl gott, tyckte jag!

Men familjen var inte av samma åsikt! När de (med min storebror i spetsen som säkert skulle ha hem kompisar på kvällen) upptäckte vad jag höll på med ökades fläkten till full styrka, fönstren öppnades på vid gavel och maten hotades att kastas ut.

Med nöd och näppe lyckades jag rädda maten men sen fick jag sitta ensam, instängd i köket, och skämmas med min tallrik.

Så… nä det var ingen vidare succé och jag tror knappt att jag använde vitlök nån mer gång så länge jag bodde hemma.

Nu däremot tror jag att min familj gladeligen använder vitlök! Själv använder jag det massor och jag älskar fortfarande att prova nya recept.

Jag minns också första gången vi åt makaroner, tagliatelle (SÅ smidigt att ett nystan var beräknat till en portion, tänkte mamma), tacos och köpepizza för att nämna några saker.

Minns ni första gången ni provade någon ny ingrediens eller ny maträtt som är ”vardagsmat” idag?

7 tankar om “Tvi vale för vitlök, tyckte de

 1. Då måste jag lovorda dig, Lina ❤ Din Taco-gratäng. Den gör jag med jämna mellanrum, fast inte för ofta…Den är såååå GOD 🙂 Och första gången vi åt mangochutney blandat i creme fraiche…också du som bjöd på! Något som jag älskar faktiskt!! Det ska vi äta mycket av i sommar, om maken grillar på balkongen. Alltså två rätter som du introducerat för oss. Och vi är ju husmans-kostmänniskor…haahaaa 😉 En tredje sak: Kycklingsnitzel: Det gjorde maken häromdagen. Blev goda och möra!!! Det har vi aldrig ätit hemma förr…bara på uteställen. Oj!! Höll på att glömma: Ruccola….älskar Ruccolasallad….kommer inte ihåg var jag smakade de salladsbladen första gången.

  • Så roligt att ni lagar gratängen och såsen! Kul att kunna inspirera! 😃

   Jo, det har kommit mycket nya maträtter. Jag gillar ju att prova nytt, men jag har verkligen massor kvar att testa. Fast jag håller med dig, husmanskost slår faktiskt det mesta!

 2. Jag åt pizza för första gången på en restaurang i Jönköping alldeles i början på 70-talet. Exotiskt tyckte jag då. 🙂 Bord med rutiga dukar och vinflaskor med stearinljus i där stearinet runnit ner på flaskan. 🙂

  • Det lät väldigt trevligt och säkert exotiskt på den tiden!

   Jag minns en gång när familjen var på semester. Vi skulle äta lunch på en restaurang och alla mina syskon valde korv och pommes (hamburgare åt man nästan inte då). Själv tog jag dagens rätt; stekt fisk, kokt potatis och spenat. Min mamma tyckte att jag var så duktig och oj vad stolt jag kände mig! Gott var det också!

 3. Apropå vitlök så är det så (!) att fästingarna inte gillar att dricka vårt blod. Vi har ätit vitlökstabletter i många, många år, och vi har blivit förskonade från fästingsbett på vår kropp. Det finns tack och lov piller även till katter i förebyggande syfte som vi köper varje år och tvingar i våra kattkompisar.

 4. Jag vet inte, riktigt, det verkar vara lite överdrivet det du skriver, ja iaf så delar jag inte den erfarenheten, kanske för att den håla man kommer ifrån var väldigt tidig med att bli ett mer mångkulturellt samhälle och därmed kanske man fick en större nyfikenhet och öppenhet för främmande saker, tror det kan ha mycket med det att göra. Tror inte det handlade om doften med din pasta som du pratade om, handlar om trångsynthet och att en del vägrar ta till sig nya saker, då blir de rädda och slår ifrån att här ska minsann inte finnas några utländska saker..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s