Tänk om bara kvinnor fick rösta

Ofta dömer män lite hårdare än vad vi kvinnor gör. Jag vill inte dra alla män över en kant såklart, men överlag tycker jag att män har lite tuffare attityder, och är lite mindre toleranta och förstående för svaga och utsatta i samhället.

Jag undrar hur det kommer sig?

Det är också mest män som röstar på främlingsfientliga partier.

Jag är inte säker men jag tror att kvinnor har rösträtt i de flesta länder nu, Saudiarabien var väl ett av de sista länder där det infördes (men de får väl fortfarande inte köra bil.) Jag kan känna att länder där det inte är så jämställt mellan män och kvinnor också är länder som har problem med demokrati. Ofta är det just såna länder som männen här hemma i Sverige tycker att ”man ska stänga igen och sen kan de bomba ihjäl varandra bäst de vill”.

Men hur skulle Sverige se ut om inte vi kvinnor fått rösträtt? SD skulle definitivt vara ännu större och jag tror att det skulle vara ett lite ”kallare” och hårdare land. Faktiskt, ursäkta om jag trampar nån man på tån här.

Och hur skulle världen se ut om bara kvinnor fick rösta?

Vad tror du?

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article18709246.ab

4 tankar om “Tänk om bara kvinnor fick rösta

 1. 2019 firar vi ett hundra år efter att kvinnors rösträtt infördes i Sverige. Din fråga är lika omöjlig att svara på som om man frågar hur det skulle vara om männen fick föda fram barnen istället för kvinnan. Om vi är litet realistiska och undrar hur det skulle vara om kvinnor vore regeringschefer i alla länder, det är lättare att svara på. Jag tror inte det skulle vara så mycket bättre. För att vara litet slarvigt generell – män är som hundar, gruppvarelser och kvinnor är som katter, revirbevarande. Ja, sådana här frågeställningar kan man diskutera hur mycket som helst utan att man kan finna något ultimativt svar, eller?

  • Nä, det går nog inte att hitta något svar på den här frågan… Fast det är intressant att veta hur folk tänker. Det kan väl vara kul att vara lite ”orealistisk” i sina funderingar ibland. 😊

   Så vi kvinnor är som katter och ni som hundar… Kanske det! 😉 Så har jag aldrig tänkt. Men är kvinnor verkligen lika maktgalna som många män är? Kanske skulle vi bli det om vi fick mer makt?

 2. Intressant frågeställning…
  Jag tror inte att det skulle bli någon större skillnad. Inte för att det inte är skillnad på kvinnor och män, för det är det, utan snarare för att det inte är någon större skillnad på maktmänniskor. Både kvinnor och män som når maktpositioner har vassa armbågar och är lite ”maktgalna”, tycker jag. Tror inte världen blivit bättre av kvinnorna Buhtto, Gandhi, Clinton, Gold Meir m fl eller av svenska exempel som Schyman, Sahlin, Olofsson, Romson eller Annie Lööv? Människor med vassa armbågar ställer alltid till det för andra… 🙂

  • Hm… jo, det är nog en viss typ av människor som vill åt makten. Fast jag vill ju tro att det åtminstone är svårare att hitta kvinnliga motsvarigheter till diktatorer som Hitler, Mao, Hussein eller Stalin.

   Och jag undrar om man verkligen hade tyckt att Sahlin eller andra kvinnliga politiska ledare hade haft vassa armbågar om de betett sig likadant men varit män? Jag kan till exempel tycka att Anna Kinberg Batra verkar hård, men sen tänker jag att om hon haft samma minspel och sagt samma saker men varit man, då hade jag nog inte dömt henne på samma sätt. Kvinnor förväntas vara mjukare.

   Fast det jag tänker är att eftersom vi kvinnor röstar mer vänster och män mer höger så skulle det nog vara lite annorlunda ändå. Bättre eller sämre? Varken eller kanske så länge inte männen röstar fram partier som SD, tänker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s