Inflyttning i holken

Nu är det full i flyttning i insektsholken! Åtminstone solitärbin och andra steklar håller på att täppa igen flera av hålen. Kanske har de larver där inne, jag är inte så bra påläst än. Men intresset stiger! Det är så kul att sitta i uterummet och se ut över insekterna som flyger in och ut ur hålen och jobbar medan man tar sin frukostmacka! Även Pappsen tycker att det är kul och han är totalt överraskad att det faktiskt kom insekter till den.

   
 Fjärilarna verkar inte ha hittat den än. Kanske satte vi den för högt för dem eller så är det inte rätt period för fjärilar i holkar nu.

Nu är vi sugna på att bygga fler boplatser åt bina. Just denna ville jag ha lite snygg, så den köpte jag färdig, annars kan man lätt tillverka egna boplatser genom att sätta ihop bitar av bambupinnar eller borra hål i träbitar. Förutom ett trevligt skådespel får du bra hjälp med pollineringen i trädgården och hjälper de utsatta insekterna på traven. Bara fördelar!

http://www.naturochtradgard.se/naturtradgard_solitarbin.html

http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/insekterochspindeldjur/steklargetingar/binochbiholkar.420.html

  
Det är trivsamt med insektssurr i trädgården. Just nu är azalean populär.

6 tankar om “Inflyttning i holken

 1. Så bra att bin och andra insekter hittat dit…fascinerande. Och bin behöver vi verkligen. Har läst att det ”försvinner” bin i U.S.A…..minskar, menar jag förstås. Kan vara ogräsmedel och andra gifter som dödar dem. Så bra att holken funkar då 😉 Då får ni skaffa fler ❤

  • Ja, det är fascinerande! Och känns jättebra att hjälpa dem. Nä, jordbruksmarker är inte så bra för insekterna. Det blir för stora ytor utan blommor och fruktträd också. Det är kul för barnen att följa insektslivet också. Barnet bläddrar gärna i min insektsbok! Så gärna fler insektshotell i trädgården! 😄

  • Ja, verkligen! Det är roligt med mycket liv i trädgården. Dessa solitära steklar har inget samhälle att försvara heller så det är snälla och fridsamma. 🙂

 2. Jättefint att du/ni fixat ett litet hus åt dom små surrarna! Älskar verkligen din azalea och tunna! 😍 Någon näckros i år?!…..

  • Tack! Ja, visst är det snyggt. Azalean är en ”Glowing embers” och är verkligen trädgårdens prydnad just nu!

   Men ingen näckros i år. 😕 Jag tyckte att den var på gång i våras men antingen såg jag fel eller så har jag använt för mycket vatten till vattning och fyllt på med nytt kallt vatten var och varannan dag så den lessnade. Får se om jag satsar på en ny så småningom. 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s