Husmoderrose?

DSC_0346

DSC_0353

Den här fantastiska rosbusken växer i trädgården där jag växte upp! Den blommar inte så länge, men väldigt intensivt och sprider en ljuvlig, frisk doft.

Nu när jag läst på lite mer om rosor förstår jag att den hör till spinosissima-rosorna (pimpinellerna). De är verkligen tacksamma rosor! Jag gissar att det är en Husmoderrsose, mest för att den är så vanlig, men jag vet egentligen inte. Idag har jag skickat foton till en grupp på nätet med flera av landets riktiga ros-kännare så jag hoppas på ett svar inom kort.

Det är så spännande!

Jag tog ett rotskott till min egen trädgård i våras men den har fått en plats utanför staketet där jag har vattnat den för dåligt, så tyvärr torkade knopparna in på den i år. Förhoppningsvis har den tagit sig bättre till nästa sommar.

Så länge njuter jag av den här väletablerade och tacksamma busken!

DSC_0355DSC_0351DSC_0347

Tillägg: Nu har jag fått svar och visst är det en husmoderrose!

10 tankar om “Husmoderrose?

  • Himmelskt! Och våra Stanwell perpetual tillhör också gruppen pimpineller (Stanwell är den enda pimpinellen som blommar länge) så de doftar lika fint och är också tåliga och lättskötta! Väldigt bra rosor! 😄👍

  • Ja, jag hade nästan glömt att vi brukade plocka in dem. Men nu när du säger det minns jag precis hur det stacks i händerna när man försökte sätta ihop dem i buketter. Och det blev så fint och luktade så gott!

 1. Ja den doftar så gott… vi tog faktiskt in en liten, liten del av den. Jonnas idé😊
  Och kul med en identitet, du kan dina rosor!!

  • Bra idé av Jonna! Ja, en ros blir lite själlös utan ett namn tycker jag så det var kul att få den namngiven. Husmoderrose är ett så trevligt och gammaldags namn också. Passande på en ros som ofta är en kvarleva sen förr på gamla torp och gårdar och som säkert ofta är delad med skott husmödrar emellan. 😄

 2. jag har också tagit skott av den. Så fin.
  Men vad heter rosen från din mormors mormors Stenfallet? Har du listat ut det?

   • Ja, nu har mammas ros börjat slå ut så nu när jag tittat på den får jag säga att jag håller fast vid min gissning. Rotskotten jag fick av dig har också tagit sig fint! Karakteristiskt för Blush damask ska vara att blomman är ljusare i kanten och mörkare inåt, och det tycker jag stämmer. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s