Att ta körkort

De flesta vet ju att jag har lite svårt för det där med bilkörning. Hur jag än väjer för hålen i vägen så prickar jag dem precis. Med en hårsmån missar jag bilen på parkeringen framför när jag lägger i ettan istället för backen och fast jag rättar till mig gång efter gång för att stå rakt så står bilen likt förbenat snett när jag kliver ur.

Ändå har jag haft körkort i tolv år nu. Teorin gick bra men det gick åt otaliga körlektioner… Och nästan varje gång grät jag när jag kom hem. Min lärare använde nån slags förnedringmetod mot oss elever och ägnade mer tid åt att förfära sig över hur dumma vi var än åt att berätta hur vi skulle bete oss. 

En gång började jag en körlektion med att missuppfatta att det var tvåfiligt så jag började i vänsterfilen, trodde att jag låg fel och styrde varsamt över i högerfilen. Ett tokigt misstag men det var inte en bil så långt ögat kunde nå.

Resten av körlektionen vägrade min lärare att säga hur jag skulle köra. Han härjade bara om vilken hänsynslös bilförare jag var. Att jag bara kunde kasta mig ut i vägbanan utan en tanke på övriga trafikanter! Han avbröt sig bara för att då och då låtsas att han slog huvudet i framrutan när jag bromsade till.

Nä, det var ingen rolig period. Jag är verkligen glad att jag har körkortet avklarat.

Om du ska ta körkort idag så är mitt bästa tips att öva så mycket du kan på egen hand! Både vad gäller körning och teori! Kör ihop med någon som du känner dig trygg med och får du en skräckgubbe som körskolelärare – byt innan han raserar ditt självförtroende helt!

Nu finns också bra sidor på internet där man kan öva teori, till exempel på korkortskolan.se

Idag tror jag att jag skulle klara en uppkörning skapligt bra men teorin skulle förmodligen vara värre, så även jag skulle behöva klicka in där och öva.

(Själva uppkörningen är förresten en historia i sig så den berättar jag gärna mer om en annan gång.)

11 tankar om “Att ta körkort

  1. Åh jag hade med den där körskolläraren som var så taskig och tryckte ner en. Man gick alltid därifrån med sämre självförtroende än när man kom. Och han överdrev mina inbromsningar också och kastade sig framåt så fort man råkade bromsa lite för hårt. 😒

    • Dum gubbe! Han borde inte haft det jobbet. En gång när jag stod och väntade på en lektion pratade han i telefon. Han hade inte sett mig. ”Nä, nu måste jag sluta. Jag har en j*vla ungj*vel som jag måste åka med.” Inget trevligt sätt att se på oss stackars ungdomar som gav honom hans uppehälle! 😦

      • Nej fy bubblan vilken hemsk karl!! Det var en sån enorm befrielse den dagen man klara körkortet. Dels för att man var fri att sätta sig bakom ratten, men kanske allra mest för att man slapp honom!!

  2. Åh vad hemskt! Min var jättesnäll……………….i slutet på 60-talet. 🙂 Undrar om jag hade klarat teorin idag??

  3. Nä fyyy ….vilken körlärare. Fel man på fel plats!!!! Så skönt att du får köra, utan att ha honom bredvid dig idag 😉 Och jag tror att du kör bra!!!

    • Helt fel plats!! Jag är inte bra på dragläge och backning men jag är en hänsynsfull och observant (oftast!) bilförare… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s