Vad längtar ni mest efter?

Jag tycker verkligen om att odla grönsaker. Visst har jag varit ganska duktig de senaste åren och haft odlingar både i växthuset och på trädgårdslandet, men jag har ”fuskat” lite och inte förodlat själv. Visserligen har jag haft turen att få en del plantor, bland annat av Barnens Farbror och Faster, men i år ska jag försöka att gå ut lite hårdare på min egen odlingsfront.  Jag tror att det kommer att bli en ganska bra vår, att Barnet kan vara med lite och inte bara gå bärsärkagång bland fröerna som han gjorde förra året.

Just nu kliar det i fingrarna, jag har skrivit listor på vad jag vill odla och på måndag styr kosan mot blomaffären för att inhandla fröer. Jag hoppas bara att entusiasmen håller i sig så att jag tar hand om allt sen. En väldigt stor del av mitt trädgårdsintresse ligger i att bläddra i trädgårdsböcker och tidningar, läsa på på nätet och skriva listor och planera. Det är inte allt som blir verklighet i praktiken sen…

Potatis, morötter, palsternacka, squash, majs, tomater, gurka, rödbetor

brytbönor, bondbönor, lök, dill, grönkål, ärtor, sallad

Det blir mycket gott enligt mina listor och jag får nog skaffa en del pallkragar om jag ska få plats med allt. Men broccoli struntar jag i i år eftersom jag fortfarande är avskräckt efter alla kållarver som invaderade plantorna förra året. Jag hoppas att grönkålen klarar sig något bättre.

augustiB

Fast jag gillade verkligen blasten på broccolin, den såg så maffig ut.

Ja, jag ser verkligen fram emot våren. Tänk krokus och tulpaner som slår ut och humlor som surrar…

Men det är inte bara trädgårdssäsongen jag ser fram emot i år. Det finns många saker! Mest längtar jag nog efter att Lillan ska ta sina första steg. Att få hålla hennes hand och gå och titta på saker tillsammans. Och att få höra hennes första ord (förutom ma-ma-ma då). Det blir många såna här ”första-gången” saker i år, och det är förstås speciellt.

Och med Barnet är det speciellt på ett annat sätt eftersom han förstår och kommer ihåg mer. Han längtar redan efter sommar och värme, glass och bad, och det ska bli så roligt att få uppleva det med honom igen!

Vad ser du mest fram emot under året?

8 tankar om “Vad längtar ni mest efter?

 1. Så fint skrivet, Lina! När jag hade trädgårdsland, så var det mest ogräs…när jag tänker efter. Och rensa är inte så roligt. Men jordärtskockor lyckades jag med iaf. 😉 Blev god soppa på dom. Får du fina bondbönor vill jag gärna smaka en eller två direkt från landet….barndomsminnen ❤ Jag tro också att er sommar blir speciell, med två fina barn, som har en underbar trädgård att leka i 😀 Själv längtar jag till att bära klänning eller shorts och sandaler och lagom med sol. Och att få sitta på er gräsmatta på en filt och fika 🙂 ❤

  • Ja, jag brukade också få mest ogräs! Tills jag fick barn, då blev det plötsligt egentid och avkoppling att få sticka ner och rensa i trädgårdslandet, så nu brukar det se bättre ut. 😉

   Det var bra gjort med jordärtskockorna! Bra när man äter upp det man odlar sen, ibland går det till spillo för att man tröttnar på landet framme i augusti.

   Jag ser också fram emot att ni kommer och fikar i våran trädgård en grön och skön sommardag! ❤️

   Jag hoppas på några bondbönor. Min mamma brukar alltid odla och göra bondbönesoppa. Tror att min farmor också gjorde det, jag har nåt minne av att Jenny och jag fick hjälpa till att rensa de där bönorna tills det värkte under naglarna. Och snoppa jordgubbar och rensa svamp… Jag tror att hon ville göra goda hushållerskor av oss. 😉

 2. När jag såg rubriken, då förstod jag: odling, naturligtvis! Jodå, visst gör jag precis likadant. Jag längtar efter doften av regnfuktig, varm sommarjord. Längtar efter att gallra morötter, att stoppa ett ärtblad i munnen, första jordgubben…Har de små sparrisplantorna överlevt? Välkommen vår!
  Jag kommer ihåg de underbara arrangemang min mamma, dvs din mormor, gjorde av alla möjliga blommor, gräs och blad Nyponrosor, darrgräs, nattviol, jungfrulin m fl

  • Ja, nog längtar man… Första dillen man nyper av och smakar eller när man strosar en ljum sommarkväll när fåglarna ännu kvittrar och äter bär i trädgården.

   Ja, mormor. Jag minns förstås hennes lilla trädgård vid lägenheten bäst. Den som snart förvandlades till en grön liten oas. Som barn gjorde de doftande krasseblommorna,som hon brukade skicka med buketter av, och blåbärsbusken störst intryck.

 3. Så fina sommarbilder!
  Just nu längtar jag att kunna sitta i solen mot stugväggen och talgoxen kvittrar 🙂 :)………och sen går tiden så förskräckligt fort.

 4. Härlig sommar ni kommer få hoppas jag! Vad jag längtar mest efter?…
  Frukostar på altan, gräsmatta under bara fötter, en stund i solstolen, grillat under ljumma kvällar. Tja, det känns helt okej att det närmar sig! 😊 Men är också väldigt glad för den kalla, men fina januari vi haft.

  • Det låter härligt! Jag längtar också efter att gå barfota i gräset med ett glas vin och strosa medan Pappsen grillar. 🙂

   Jag brukar tycka om när det är riktigt kallt och vackert men inte i år.. Konstigt när jag inte behövt ge mig ut till något jobb. Men jag tar mig inte ut med barnen och när det är så otroligt vackert ute blir jag bara ledsen för att jag inte kommer ut på någon fotorunda… Otacksamt, men jag njuter nu när det slaskar istället. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s