Sju dagar utan deo

Jag är fortfarande lite inne i kemikalie-tänket. Eller jag tror att det är ett tänk som är här för att stanna. Förr brukade jag till exempel aldrig tvätta nya kläder innan jag började att använda dem, men nu klarar jag inte ens av att ta på mig ett par nya strumpor otvättade. Det känns som att det bara osar anti-mögel- och anti-skrynkel-medel om dem annars.

På jobbet brukade jag le lite i mjugg åt en kollega som tvättade apelsinerna i diskmedel innan han åt dem (jag menar skalet äter man ju ändå inte) men nu gör jag likadant. Jag tänker att jag får besprutningsmedel på fingrarna annars. Ja, jag vet inte…

Och deodorant, det har jag bara vid högtidliga tillfällen. Jag har inte kollat upp vilka som inte innehåller aluminium ordentligt. Även om det inte är fastställt att det ökar risken för bröstcancer så vill jag inte chansa. Jag har dessutom turen att inte svettas särskilt mycket (för det är väl knappast bristen på fysisk aktivitet som påverkar).

Att vara uppmärksam på gifter i vardagen är ju helt rätt i tiden. Det finns ett ganska stort och växande sortiment av ekologiska produkter, både mat, hudvård och kläder. Senast jag var på Åhléns såg jag till exempel ekologiska barnkläder och även på nätet finns en del sidor som inriktar sig på ekologiska och giftfria kläder till barn, exempelvis http://www.littlebloom.se.

Jag tror att det är vettigt med lite eko-tänk, om inte för våra kroppars skull så åtminstone för miljön. Man tänker så mycket mer på sånt där när man fått barn, vilken värld man vill lämna över till dem, syskonbarn och till eventuella barnbarn.

Men det blir nog bra med det där, ett litet steg i taget i rätt riktning så har man ju ändå kommit en bit på väg.

 

Och så här stod det ju faktiskt på en av mina deodoranter nu när jag tittade efter…

 

5 tankar om “Sju dagar utan deo

 1. Och jag som syr mycket…fick veta för 2 år sen…att allt tyg måste tvättas först, innan man syr i det. Inte bara för att det kan krympa, utan för att det kan finnas gifter i färgat tyg också. Så här tvättas det och sys sen 😉 Förr (när jag var yngre) var det inte tal om nåt sånt! Det var bara att lägga tyget under nålen.
  Min favvo-deo innehåller tyvärr aluminium, men om jag använt deo hela livet, så känns det lite sent att ändra på det nu. Eller…????
  Men det är bra att du tänker på miljön och på din/era kroppar. Unga människor av idag, är nog mycket mer upplysta än min generation var.

  • Nä, egentligen tror jag att alla såna här småsaker man gör har väldigt liten betydelse. Mycket sitter nog i generna och så finns det ju några stora riskfaktorer som man känner till, resten är nog bara minimala riskökningar. En deo hit eller dit har nog ingen direkt betydelse. 😊

   Överlag är ju myndigheter och allt mycket mer upplysta idag. Ibland tänker jag att min generation ligger pyrt till från början. Det fanns många bilar och de var mycket mer miljöfarliga, plasten hade kommit stort med ämnen i som är förbjudna idag. Tv och datorer fanns överallt men ingen talade om flamskyddsmedel. Vi var första ungdomsgenerationen med egna mobiltelefoner, och man behövde inte prata länge innan örat hettade… Och var och varannan mamma rökte när vi låg i magen. Så med det i bagaget tänker jag att man får försöka tänka till lite extra nu istället. 😉

   Men det var ju mycket otäcka saker som hann försvinna innan vi kom också. Bönder som satt i öppna hytter och sprutade DDT på åkrarna till exempel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s