Sega baguetter

baguetter

Det här är ett av mina favoritbröd! Det är inte så omständigt att baka men blir riktigt gott. Segt men mjukt och luftigt. Jag har fått receptet av min kollega Elisabeth.

30 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
(0,5 dl surdeg)
1-2 dl dinkelmjöl
10-12 dl specialvetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten (och om du har surdeg så sätt till den med). Blanda i dinkelmjölet och det mesta av specialvetemjölet. Arbeta degen kraftigt i 8-10 minuter (helst i maskin!)

Tillsätt saltet (att knåda degen innan man tillsätter salt gör att brödet blir segare, det blir också segt av att man arbetar degen länge).

Arbeta in saltet i degen i några minuter. Degen ska vara ganska lös.

Låt jäsa i 30-40 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte! Degen kan vara lite svår att jobba med eftersom den är så kladdig, men dra ut den till en längd och dela den i tre delar. Forma dem till baguetter. För över till plåt med bakplåtspapper.

Jäs i 30-40 minuter.

Grädda bröden i 250 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädde i 10 minuter till. Stäng av ugnen och låt bröden stå kvar i eftervärmen ytterligare i 10 minuter.

2 tankar om “Sega baguetter

  1. Jag tog mig friheten att skriva av receptet på baguetterna. När jag skulle skriva ut det ville inte skrivaren vara med först. Till slut fick jag igång den så nu har jag sex st recept, trots att jag frenetiskt tryckte på avbryt-knappen…Bra, då är det fler som får glädjen att prova dem! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s