Det är nästan för sent 

Jag kan inte riktigt förstå att medvetenheten om antibiotikaresistens inte är större i ett modernt och upplyst land som Sverige.

Varför blir så många människor fortfarande arga på sjukvården för att de inte får antibiotika så fort de söker hjälp? Är man ung och frisk i grunden så klarar kroppen de flesta sjukdomar bra på egen hand, det kanske bara tar lite längre tid.

Och varför skriver läkare fortfarande ut antibiotika så relativt frikostigt, särskilt i andra länder, med tanke på den förödande situation vi hamnar i när antibiotika blir verkningslöst?

Jag jobbar idag med mikrobiologi, tidigare jobbade jag på vårdcentral. Jag såg flera gånger unga människor som vägrade lämna vårdcentralen om de inte fick recept på antibiotika med sig hem – fast läkaren förklarade att de hade en vanlig förkylning, orsakad av virus, där antibiotika inte hjälper.

Bakterier – kan stoppas med antibiotika

Virus – påverkas inte av antibiotika

Ibland gav läkarna upp och skrev ut recept bara för att bli av med patienten, så att de kunde fortsätta ta in folk från det överfulla väntrummet.

Man kan inte kräva att sjukvården ska fixa allt. Vi måste kunna ha ett samhälle där det är tillåtet att vara sjuk ibland.

Annars går det ut över de som verkligen behöver vård och hjälp.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/larmar-om-resistensen-det-ar-nastan-for-sent

6 tankar om “Det är nästan för sent 

  1. Jag håller helt med! Med så här mycket förskrivning av antibiotika blir så småningom bakterierna motståndskraftiga och tål viss sorts antibiotika. . Det finns ju redan flera resistenta bakterier, tom multiresistenta dvs motståndskraftiga mot flera olika antibiotika. Jätteläskig framtid när inte antibiotika hjälper, då blir det som innan penicillinet uppfanns…………….

  2. Det finns så mycket som kroppen läker själv. Som t.ex. en vanlig förkylning. Så är kroppen gjord. Fantastiskt eller hur? Så jag håller med dig till 100%, Lina!! Allt går inte att fixa med penicillin 😉

    • Nä, jag tror särskilt unga människor är bortskämda med att tro att allt går att ”fixa”, bara viljan finns. Nånstans läste jag att förr var det mest äldre som besökte vårdcentraler, nu är 80-90-talisterna de som söker mest vård. Såklart får man söka vård när det behövs och ofta bemöter vården människor dåligt också, men det är en annan historia som jag inte tänkte ta nu. 😊

  3. Jag tror att de flesta människor vill ha sina problem – smärta, sjukdom – lösta. Så klart. Själv läser jag biomedicinsk analys, ett år kvar. Jag förstår också detta med antibiotika idag, men förr gjorde jag inte det.

    • Ja, visst vill man det. En förkylning till exempel kan vara riktigt jobbigt när man går med den, även om det låter banalt. Men det finns en kategori med människor som vägrar att acceptera ens lindrig sjukdom och smärta, och som bara tycker att vården ska lösa det åt dem. Det händer att folk rusar in på vårdcentral och kräver läkartid för att de har fått skoskav, till exempel. Ibland får man faktiskt bita ihop, menar jag. 😊 Lycka till med din utbildning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s