Ekologisk kyckling i Sverige

Jag är lite besviken på mig själv. Både Pappsen och jag har en stark känsla för djurrätt och inland känner vi att vi inte kan stå bakom produktionen som den är.

Vi är stolta över att bara köpa svenskt kött, men även om svensk djurskyddslag är den bästa i världen betyder det tyvärr inte alltid att djuren aldrig lider.

Förra veckan när jag skickade ut en fråga på Facebook om någon visste om det fanns etiskt uppfödda slaktkycklingar i Sverige fick jag denna skickad till mig:

Röda djungelhönan i djurfabriken

Det handlar om slaktkycklingars liv, att vi bara har snabbväxande hybrider som inte får utlopp för sitt naturliga beteende, som ofta avlider under transporter eller som får frakturer i hanteringen till eller vid slakt.

Vi hade höns när jag var liten. Det är otroligt fina djur! Sociala och intelligenta.

IMG_0336.JPG
Behöver jag säga att våra höns blev väldigt väl ompysslade av oss syskon? Har bandagerar syrran och jag en höna med toapapper och tejp. Vi tyckte att hon såg lite trött ut!

IMG_0337.JPG
Bandaget lossnade rätt lätt så vi fick göra om det några gånger innan hönan plötsligt piggade på sig. Här får jag hjälp av en kompis.

Det gör ont i mig att dessa fina djur betraktas som en del av en industri som ska ska ge billigt kött snabbt.

Det gör mig också arg att folk ser det som självklart att kött ska vara så billigt att man har råd att äta det varje dag. Kycklingfilé ses som vardagsmat och tycker man att den svenska är för dyr köper många utländskt utan att blinka. Många verkar tro att vi människor behöver kött till varje måltid, när vi i själva verket skulle må bra av att äta mindre kött! Hellre bättre djurskydd, mer betalt till bonden och dyrare kött som äts mer sällan, menar jag.

Som sagt är jag besviken på mig själv eftersom jag trots allt detta äter ganska mycket kött – och även jag lagar kycklingfilé på onsdagar!

Men vi försöker att bättra oss. För ett tag sen hade vi en pescetarisk helg, där vi från fredag till söndag endast åt vegetariskt och fisk eller skaldjur.

Ta gärna del av recepten vi använde!

Till fredagsmys blev det mitt egna recept på caesarsallad! Men vi bytte ut kycklingen mot quorn som passade in fantastiskt bra här!
Caesarsallad Deluxe

IMG_4401.JPG

Till lördagskvällen provade vi ett hamburgerrecept med halloumi.
Halloumiburgare

IMG_2637.JPG

På söndagen åt vi denna enkla och goda räkgryta med ris.
Indisk räkgryta
IMG_2639.JPG

Och ja, det finns en ekologisk kycklinguppfödare i Sverige, Bosarp i Skåne där hönorna får leva nästan dubbelt så länge som en konventionell höna och som får vistas utomhus.

9 tankar om “Ekologisk kyckling i Sverige

  1. Passa förresten på att skriva under upproret för bättre kött! Vi ställer höga krav på svenska bönder men när vi köper mat till skolor och sjukhus går vi enbart efter pris och den svenska maten blir utkonkurrerad! Tokigt, va? Då var det plötsligt inte så noga med högt djurskydd längre…

    http://battrekott.nu/

  2. Vad kan jag säga, annat än att jag håller med dig. Fullkomligt och till 100%!!!!!!!!!!!! Jag tänker också på det här och att frigående höns har det bättre…näää!!!! De går inomhus bland tusentals andra höns….vilken hög ljudnivå…vilken stress. Jag ska skriva under upproret! ❤

    • Nä, det blir inte mycket yta för varje höna även om de är frigående. Synd att det är så svårt att få tag på kyckling som fått ha det riktigt bra. Vill gärna ha egna höns igen men måste övertala Pappsen lite. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s